Američka vojska sve više sponzoriše esport

Američka vojska sve više sponzoriše esport

Možda vam naslov ovog teksta zvuči nerealno, ali činjenice govore suprotno, i jedan od trendova ove godine u svetu esporta je upravo i ulaganje raznih odeljenja američke vojske u esport takmičenja i esport timove.

Led je na ovom frontu probijen u januaru ove godine, kada je ELEAGUE Major u Bostonu kao jednog od ključnih sponzora imao američku avijaciju, odnosno U.S. Air Force, čiji se logo stalno vrteo pored Alianware i HyperX logoa. Na kraju je čak i predstavnik američke vojske uručio nagradu za MVP igrača, što možete videti na snimku ispod, pri dnu vesti.

Pre nekih mesec dana, i popularne “Foke” su se pridružile u podršci esportu. Naime, američka moranica postala je zvanični partner tima Grizz Gaming, koji predstavlja esport ogranak NBA ekipe Memphis Grizzlies, a koja se takmiči u NBA2k ligi. Ovo partnerstvo je uključilo potpuno brendiranje tima sa simbolima američke mornarice na dresovima i jaknama tima, ali i nazivanje trening kuće po U.S. Navy.

Danas nam stiže poslednja vest o udruživanju vojske Amerike i esporta. Indiana National Guard je postala zvanični partner esport tima Pacers Gaming, i tako je postala treća vojna formacija u esportu.

Ovom prilikom je poručnik Džon Pit izjavio da je ovakvo jedno partnerstvo “prirodna stvar, jer i mi u vojsci želimo ljude koji su tehnički, precizni, agilni i prilagodljivi”, što zaista i jesu vrednosti koje se cene i u vojsci i u esportu.Dodao je još i da gejmeri i vojni stručnjaci dele iste veštine procesovanja velikog broja informacija u kratkom vremenu i mogućnost da donesu brzu i ispravnu odluku, kao i sposobnosti dubokog strateškog razmišljanja i razumevanja kompleksnih obrazaca.

Kada pogledamo ovo što je poručnik rekao, odluka vojske Amerike da deo svog budžeta za marketing troši na esport postaje nekako logičnija. Esport publiku mahom čine ljudi između 16 i 35 godina, što je idealna ciljna grupa za regrutovanje i profesionalno angažovanje u vojsci. Pri tome, to je grupa koja ima razvijene veštine navedene gore, kao i određeno poznavanje oružja i njegove upotrebe, pa makar to bilo i kroz igranje igara.

Tako da na kraju, verujemo da ćemo u budućnosti nastaviti da viđamo ulaganje i sponzorisanje esporta od strane raznih vojnih organizacija širom sveta.

Related Articles