HARDWARE: Logitech G613 – profesionalna bežična tastatura

HARDWARE: Logitech G613 – profesionalna bežična tastatura

Poslednjih godina vidimo eksploziju mehaničkih tastatura na tržištu proizvoda namenjnih gejmingu i eSportu, prosto kao da više niko ni ne može da se igra na standardnoj, membranskoj, tastaturi. S druge strane Logitech promoviše svoju bežičnu Lightspeed tehnologiju koja omogućava iste performanse periferija kao i kroz kabl i tako smo dobili svojevrstan prvenac – mehaničku bežičnu tastaturu G613

Masivnost mehaničke tastature

Jedna od glavnih odlika svih mehaničkih tastatura jeste njihova robustnost i masivnost, što i jeste jedan od razloga zašto su tako popularne kod gejmera. Sami mehanički tasteri omogućavaju odličan povratni osećaj kada je taster pritisnut i veću pouzdanost pogotovu pri višestrukom uzastopnom pritiskanju jednog tastera u odnosu na klasične membranske. Kod Logitech modela je specifično da oni koriste Romer-G mehaničke tastere dok većina konkurenata koristi Cherry MX.

Prednost koju Logitech ističe za Romer-G jeste pre svega poprilično kratak hod od samo 1.5mm kada se aktivira pritisak što znači da se 25% brže mogu pritiskati tasteri u odnosu na konkurenciju. Kada uzmemo u obzir da dobri igrači Starcrafta imaju oko 300 i više APM (actions per minute, akcija u minuti) iako se to odnosi na kombinaciju tastature i miša svakako dolazimo do toga da ovi ljudi tastere pritiskaju i po nekoliko puta u sekundi. Ako vam je to 25% lakše da uradite to je ogroman plus. Pritom Romer-G tasteri imaju još jednu dobru osobinu kada govorimo o mehaničkim tastaturama – znatno su tiši od većine konkurenata pa vam prostor gde se igrate neće zvučati kao danas već prevaziđeni daktilo-biro. Konačno sertifikovani su na 70 miliona klikova što je zaista za svaki respekt. Naravno nismo uspeli da probamo da ih pritisnemo ni stoti deo te cifre ali tokom testa nismo primetili bilo kakvo odstupanje u sili pritiska koja je neophodna da bi se aktivirala akcija.

Sama tastatura je poprilično teška i deluje jako izdržljivo. Raspored tastera je najstandardniji mogući što svakako pozdravljamo samo se sa leve strane nalazi dodatni niz tastera koje možete programirati za određene akcije. Sa gornje strane se nalaze multimedijalni tasteri kao i dva dugmeta za podešavanje jačine zvuka. Ako postoji jedna zamerka na ovaj model to bi bilo da bismo više voleli da vidimo odličan volume točkić koji smo već susretali na nekim Logitech modelima ali to realno nije suštinska zamerka. Takođe je jako interesantno što uz tastaturu dobijate nešto što bismo najlakše mogli da nazovemo postoljem za mobilni i kada instalirate Logitech aplikaciju dobijate displej na kome tastatura može da prikazuje različite podatke. Svakako mnogo bolje rešenje od skupih i nepotrebnih displeja koje smo ranije susretali na tastaturama.

Lightspeed bežična tehnologija

Ono što jeste prava revolucija kod ove tastature jeste upotreba Logitech Lightspeed tehnologije koja je već uspešno primenjena na G903 i G703 miševima. Naime ova bežična tehnologija omogućava uređaju da sa računarom komunicira učestalošću od 1.000 puta u sekundi što je potpuno ekvivalentno s rezultatima koji se postižu preko kabla. Zato je upravo i bila ideja napraviti mehaničku tastaturu koja koristi baš tehnologiju koja joj omogućava da bude jednakih performansi kao i žični modeli. Kada na to dodamo nekog dobrog bežičnog gejming miša kao što su neki od pomenutih ili čak i G603 koji deli i dizajnerske detalje sa ovom tastaturom i o kome ćete na ovim stranama moći uskoro da čitate, dobijate jedan odličan gejmerski komplet bez bilo kakvih kablova na stolu!

Dobra stvar je što tastatura osim mogućnosti povezivanja preko Lightspeed adaptera ima i opciju Bluetooth povezivanja kada je možete priključiti i na neke druge uređaje a prebacivanje iz jednog moda u drugi se vrši jednostavnim pritiskom na odgovarajući taster. Napaja se sa 2 AA baterije i prema tvrdnjama proizvođača te dve baterije traju čitavih 18 meseci. Jedini kompromis zbog uštede baterije jeste da tastatura ne poseduje pozadinsko osvetljenje. Takođe Logitech softver će vas blagovremeno podsetiti da su baterije pri kraju kako biste mogli da ih na vreme da ih dopunite.

Budućnost je bežična?

Zaista je teško naći manu ovom uređaju – u pitanju je punokrvna gejmerska mehanička tastatura, robustna i pouzdana, sve praktično što bi neko želeo od tastature a pritom dolazi i bez kabla bez bilo kakvih gubitaka u performansama. Naravno sve nove tehnologije koštaju nešto više, pa je to slučaj i sa G613 tastaturom ali kada imamo u vidu šta korisnik sve dobija i koji ima komfor na stolu bez kablova rekli bismo da je to sasvim opravdano.

Related Articles