HARDWARE: Laptop za zabavu HP Pavilion 15

HARDWARE: Laptop za zabavu HP Pavilion 15

Često vidimo laptopove koji su ukalupljeni u neku ulogu – poslovni, laki, gejmerski… Međutim šta je s onima kojima treba laptop za neke opšte potrebe zabave počev od standardnog „gledanje filmova i internet“ pa sve do malo laganog igranja, grafičkog dizajna, možda video montaže snimaka s mora? Jednom rečju laptop za sve – HP Pavilion 15.

Pavilion spolja

Kada se izvadi iz kutije Pavilion 15 deluje vrlo impresivno – kućište je od neke metalne legure i daje vrlo lep osećaj, nekako luksuzan. Druga bitna stvar jeste da iako se radi o laptopu sa ekranom dijagonale 15.6“ on deluje dosta prenosivo, pre svega zato što je vrlo tanak. U tom smislu će vrlo lako naći svoje mesto u nekom rancu ili torbi a da se uz njega može staviti još svašta nešto. I težina od poprilično skromnih 2.2kg doprinosi ovom utisku, a opet nekako deluje robusno baš zbog te metalne izrade. Model koji smo mi dobili na test je bio u nekoj sivkasto-braonkastoj nijansi i kao takav verovatno neće privlačiti poglede ali opet odiše jednom dozom elegancije.

Kada se otvori računar primećujemo praktično jedinu bitniju zamerku – naime šarka (hinge) se otvara tako da kada je potpuno otvoren ekran ona sa zadnje strane praktično podiže uređaj sa stola. Ovo može čak da bude i zgodno što se tiče hlađenja, ali može biti malo i problematično kada je uređaj na nekoj neravnoj površini. Naravno ovo nije krucijalna zamerka, nekome se možda baš ovakav način preklapanja ekrana posebno svidi ali mi nismo bili baš oduševljeni. Samim tim se svi portovi za proširenje nalaze sa strana računara a dobra stvar je što je pokriveno sve najbitnije, tu su tri standardna USB 3.0 porta kao i jedan novi USB-C, zatim LAN, HDMI, čitač SD kartica i konačno kombinovani mikrofon/slušalice džek.

Kada se otvori odmah primetite Full HD IPS ekran u sjajnom finišu – ovo možda nije idealno za poslovno okruženje zbog refleksija od svetla, ali za gledanje filmova i uopšte zabavu što je nekako primarna namena ovog laptopa je prosto idealan. Boje su lepe i žive što slici daje jednu dodatnu dubinu. Kada smo već kod utiska prilikom uživanja u zabavi treba naglasiti odlične Bang & Olufsen zvučnike ispod ekrana koji s obzirom na veličinu uređaja zaista daju odličan zvuk.

Kada smo kod uređaja kojim se kontroliše laptop tastatura je chiclet tipa i tasteri su jako prijatni i imaju dobar hod, zaista sve pohvale tako da ćete na njemu bez problema moći da kucate recimo neke studentske radove. Touchpad nikada nije baš previše omiljeno sredstvo za upravljanje kursorom ali u ovom slučaju je opet jako dobro izveden, prijatan na dodir, precizan, dugmići su dobrog rasporeda i hoda, zaista najbolje što se može očekivati.

A Pavilion iznutra?

Dolazimo i do najbitnijeg dela, šta se nalazi u ovom računaru? Pokreće ga sada već standardni u high-end laptop segmentu Intel i7-7700HQ četvorojezgarni procesor čija je bazna frekvencija 2.8GHz, a u boost modu ide do 3.8GHz. Malo čudno je da računar ima samo 6GB radne memorije, više bismo voleli da vidimo bar 8, ali dobro to se bar lako nadogradi. Vrlo lep izbor je i kombinacija SSD od 128GB i jednog hard diska od 2TB, taman da računar jako brzo radi a sa druge strane da imate dovoljno prostora da smestite filmove, igre i slično.

Kada smo kod igara ovaj računar u sebi ima GeForce GTX 1050 grafičku karticu sa 4GB radne memorije. Iako je ovo praktično entry-level grafička kartica na desktop računarima u pogledu laptopova je ona ipak solidno jaka. Primera radi ona je jača od GTX 970M grafičke kartice koja je do pre samo godinu dana krasila skoro pa najskuplje laptop računare na tržištu. U tom smislu GTX 1050 je i više nego ok ako igrate MMO naslove ili vam nije problem da neke zahtevnije igre ne igrate baš u najvišem nivou detalja. Na kraju krajeva ovo nije čistokrvni gejmerski laptop pa samim tim je nešto slabija grafička kartica sasvim u skladu sa njegovom usmerenošću na sveukupnu zabavu.

Zaključak

HP Pavilion 15 je super računar „za sve“, s tim da se pretežno oslanja na zabavu. Ekran je super za surfovanje i filmove, procesor je dobar ako treba neki video izmontirati i slično, ima dovoljno prostora i na disku, a iako nije baš gejmerska zver može sasvim lepo da posluži za igranje nekih manje zahtevnih ili multiplayer igara. Na to dodamo još zaista izvanrednu izradu i dobru tastaturu i touchpad dolazimo do vrlo zaokruženog „kućnog“ računara koji pritom i ne košta previše, ako imamo u vidu da se radi o laptopu.

Karakteristike:

Model HP Pavilion 15
Procesor: Intel Core i7-7700HQ
Grafička karta: Nvidia GeForce GTX 1050 4GB
Ekran: 15.6“ 1920×1080 IPS
Memorija: 6GB DDR4
Hard disk: 128GB SSD, 2TB HDD
Povezivanje 3x USB 3.0, 1x USB-C, 1x HDMI, 1×3.5mm, čitač SD kartica, Gbit LAN, Wifi, Bluetooth 4.0
Težina 2.2 kg

Related Articles