Half – Life: Alyx Vs Freemen

Half – Life: Alyx Vs Freemen

Nedavno je igračka javnost poprilično ustalasana kada je nakon dvanaest godina ćutanja Valve-a i isto toliko godina željnog iščekivanja javnosti objavljena najava i trejler za novo „čedo“ Half – Life franšize – Alyx. O Hlaf – Life kao kultnoj igri zaista nije potrebno nista reći izuzev ako niste veći deo svog bivstvovanja proveli ispod nekog kamena ali onda ste takodje nažalost upoznati i sa neobičnom sudbinom koja je ispratila ogroman uspeh oba dela i svih pratećih ekspanzija, a to je da se priča završila nedorečeno i ostavila nas „gladnim“ nastavka priče. Zbog same takve sudbine je između ostalog na kraju otpočeo i rad na nezvaničnom nastavku „Project Borealis“ na kome radi ekipa entuzijasta koji jednostavno nisu hteli da se pomire sa time da je svemu kraj.

E pa kao grom iz vedra neba 21. novembra pojavila se Alyx, nazvana po imenu Gordonove saveznice iz drugog dela i to kao ni manje ni više kao VR naslov, koji na prvi pogled zaista deluje impozantno. Za sada je poznato da se priča bazira na događajima koji se dešavaju pre radnje drugog dela, i igrači će se kroz lik Alyx vratiti u City 17 i raditi na oslobađanju doktora Eli Vensa, Aliksinog oca, iz kandži vanzemaljske rase koja je okupirala Zemlju poznate pod nazivom Combine. Odmah u startu nakon pitanja koje su postavili mnogi „zbog čega ova priča a ne nastavak ili priča o sedmočasovnom ratu“ postavljeno je pitanje dali je Alyx zaista dostojna da zauzme mesto jednog Gordona Frimena, svojevrsne ikone sa crowbar-om, kao i naravno dali je sve ove godine izostanak bilo kakvog nastavka uzrokovan time sto se Valve plasio da će na neki način pokvariti svoj dragulj. Mozda je to i sam uzok što i sada ne dobijamo nastavak već prequel dvojke.

Kao što smo pomenuli sama igra je rađena u VR tehnologiji i na razočarenje većeg dela fanova će ili zahtevati nadogradnju hardvera ili i dalje mučno čekanje nekog novog iznenađenja poput ovog ali koje će biti dostupno i publici koja nije ljubitelj VR igara. Najavljena minimalna sistemska zahtevnost ovog naslova je: Windows 10, procesor i5-7500/Ryzen 5 1600, 12GB RAM memorije i grafika GTX 1060/RX580 sa 6GB RAM-a.

Da li će sama igra opravdati svoje slavno poreklo i dokazati da je Half –Life i dalje naslov koji ide ispred svog vremena videćemo kada sama igra stigne u martu 2020. godine.

Autor: Dušan Kačarević

Related Articles