Igrači FURIE zamenili ”užasan” ugovor diskutabilnim

Igrači FURIE zamenili ”užasan” ugovor diskutabilnim

Brazilska CS:GO ekipa FURIA je pre par dana potpisala petogodišnji ugovor, što ceo sastav stavlja u veoma diskutabilnu situaciju. Profesionalna CS:GO scena je veoma aktivna i u roku od samo par sati mogu nastati ogromne promene. Za razliku od tradicionalnog sporta, gde je dugogodišnji ugovor uglavnom odlična stvar, u esportu i nije baš takva situacija. Sastavi se često menjaju, pa ukoliko bi uskoro jedan od igrača bio prebačen na klupu, njegova karijera bi mogla da udari u zid.

Otkupne klazule u esportu su sve veće, naročito kada je ugovor dugoročan. Ipak, organziacije još uvek nemaju tako ogromne fondove, pa se uglavnom sve zasniva na dovođenju slobodnih igrača. Stoga, postoji velika šansa da jedan igrač provede više godina na klupi, bez mogućnosti da nastupa za drugu organizaciju, samo zato što je pod ugovorom FURIE. Ipak, u pozadini postoje mnoge stvari o kojima mi baš ne znamo, pa nam ostaje samo da se nadamo da ni jednog od ove petorice ovaj ugovor neće koštati ozbiljne karijere.

Povodom ovih dešavanja, esports novinar Jarek ”Dekay” Lewis je izvukao detalje u ugovoru koji su ovi igrače imali pre potpisivanje pomenutog. On je razgovarao sa advokatom Rajanom Ferčajldom, koji je rekao da su igrači zarađivali $1400 mesečno, što je kritično mala plata za otkupnu klauzulu od $200,000. Trenutna je verovatno takođe drastično porasla.

Rajan je dodao uz to da je organizacija uzimala igračima 60% zarade, koju su zasluženo osvajali na turnirima. ”To je jedna od najgorih podela nagrada ikada, ako ne i najgora. Retko se dešava da igrači,treneri i manadžeri dobiju manje od 90% posto, naročito kada je Valve organizator turnira” izjavio je advokat.

Dok se prethodnih dana digla velika prašina oko njihovog novog ugovora, sada će se tek pričati o njihovom starom. Povodom svih ovih dešavanja, jedan od vlasnika FURIJE rekao je da novi ugovori trebaju da poboljšaju sponzorstva, prodaju opreme, reklame i da je to glavni razlog što ugovori toliko traju.

U svakom slučaju kada sagledamo situaciju, stari ugovor jeste bio loš za trenutne standarde, ali činjenica da je FURIA do skoro bila poptno nepoznata ekipa, možda uslovi i nisu bili toliko loši, ako oduzmemo procenat od nagrada. Što se nas tiče, mi se samo nadamo da ni jedan od igrača neće ostati bez mogućnosti da igra aktivno zbog nerealnog ugovora.

Related Articles