Tekken World Tour Finals 2018: Rangchu, low tier ratnik, odnosi titulu u velikom stilu

Tekken World Tour Finals 2018: Rangchu, low tier ratnik, odnosi titulu u velikom stilu

Ove godine smo imali priliku još jednom da gledamo najbolje igrače širom sveta u borbi za jedno od 20 mesta na završnom turniru Tekken World Toura. Nakon višemesečne borbe, konačno su se okupili najbolji igrači u Amsterdamu u dvodnevnoj borbi za naslov najvoljeg na svetu. Ove godine je format takav da 19 najbolje plasiranih igrača imaju direktno učešće u finalu, dok su se ostali igrači borili za poslednje mesto na turniru u poslednjim kvalifikacijama.

Kvalifikacije su bile upravo onoliko zanimljive koliko se od njih očekivalo. Našla su se mnoga poznata lica koja nisu još uspela sebi da obezbede učešće u finalu kao što su Dimeback, Speedkicks, Princess Ling, Abel de Maestro. Međutim, ovu priliku nisu propustili ni igrači koje do sada nismo imali puno prilika da vidimo. Upravo je to bio slučaj sa finalistima. Sa jedne strane Double, poznati japanski Law igrač, nije putovao izvan Japana do sada, ali je ovom prilikom pokazao o kakvom se igraču radi. Bez većih problema je uspeo da dođe do velikog finala, pobedivši u winners finalu Ghirlandu sa 3-1.

Ghirlanda, sa druge strane, je predstavio još veće iznenađenje u kvalifikacijama. U pitanju je iskusni italijanski igrač i organizator turnira koji je svaki put kada bi se pojavio pružio dobre partije, ali malo ko je očekivao da će stići do velikog finala. Ne samo to, Ghirlanda je uspeo da se prilagodi i napravi neophodne izmene i da resetuje prvo žreb rezultatom 3-1, a potom i da se kvalifikuje za veliko finale pobedom u drugom setu sa rezultatom 3-2.

Potom su igrači bili podeljeni u četiri grupe sa po pet igračai iz kojih je dalje prolazilo po dva igrača- prvoplasirani igrač je završio u gornjem, a drugoplasirani u donjem delu žreba. Kao pobednici iz grupa su izašli Rangchu, Knee, Jimmy J Tran tj. Mr. Naps i Qudans, aktuelni svetski šampion. Sa druge strane, u donjem delu žreba su se našli Chanel, Nobi, Jeondding i Joey Fury, što je dovelo do možda i najkontroverznije situacije tokom čitavog dana.

U grupi C je došlo do situacije da tri igrača imaju isti rezultat na kraju grupe: JDCR, Joey Fury i Tissuemon su imali po dve pobede i dva poraza i svi su imali izjednačen rezultat međusobno. U tu svrhu, JDCR i Joey Fury su odigrali jedan meč kao tajbrejker, nakon što je već jednom JDCR savladao Joeya rezultatom 2-1. JDCR je dobio meč, ali se posle ispostavilo da je došlo do propusta u organizaciji te je Joey Fury prošao dalje. Naime, u slučaju da igrači u grupi imaju isti učinak u grupi i da su izjednačeni međusobno, gleda se najpre količnik partija. Pošto je Joey imao 0 kao razliku dobijenih i izgubljenih mečeva, a JDCR i Tissuemon -1, organizatori su odlučili da ponište tajbrejker i da puste Joeya dalje, dok je JDCR tu završio takmičenje i odneo pirovu pobedu

Prvi meč top 8 faze su odigrali Rangchu i Knee, najveći favorit za osvojanje TWT finala pored Qudansa. Knee je dosta puta ove sezone iznenadio sve neortodoksnim izborima likova, ali ovoga puta nije želeo da prepusti bilo šta slučaju te se odlučio za Devil Jina. Rangchu, sa druge strane, nije izabrao Pandu, lika koji ga je proslavio, već je izabrao Geesa. Kako je kasnije obrazložio u intervjuu za Core-A Gaming želeo je da na turniru koristi nekog lika sa boljim sidestepom od Pande, ali kako smo imali prilike da vidimo, ta odluka nije donela željene rezultate. Upravo je Knee taj koji je kretanjem na obe strane porazio Rangchua, možda lakše nego očekivano sa 2-0 i tako sebi obezbedio minimum treće mesto.

U drugom meču winners žreba su se sastali aktuelni svetski šampion Qudans i američka nada JimmyJTran. Oba igrača su poznata po odanosti svojim likovima, Devil Jinu, odnosno Bryanu..Viđen je znatno neizvesniji meč u odnosu na prošli sa dosta strpljenja i sa jedne i sa druge strane. Jimmy je još jednom pokazao majstorstvo sa Bryanom, naročito kada je korišćenje taunta u pitanju. Međutim, Qudans je ipak bio za korak ispred sve vreme, sa konstantnim ulaženjem i izlaženjem iz zone opasnosti, koristeći niske napade kako bi postepeno povećavao prednost i onda pravovremeno počeo da vrši pritisak iz wavedasha. Electric Wind God Fist je takođe imao veliku ulogu pošto je time uspevao da presretne sporije opcije koje Bryan ima i na kraju slavio sa 2-1 i tako zakazao susret sa Kneem.

Rangchua je nakon Kneea čekao još jedan opasan predstavnik Koreje, Jeondding, koji je ostvario nakon Kneea najviše poena prošle sezone. Ako je uopšte postojala sumnja kako je podneo pređašnji poraz, ovaj susret ju je odagnao. Rangchu je ovoga puta odlučio da se vrati na Pandu, što je dobra odluka protiv Eddya, pošto oba lika imaju loš sidestep, a protiv Eddya Sidestep uglavnom nema preteranog značaja, barem ne koliko u ranijim igrama. Takođe, Panda je jako dobra u držanju protivnika na distanci zbog dugačkih niskih napada, odličnog jaba i brzog mid kombo startera. Sa tim alatima Rangchu je uspevao da zadrži Jeonddinga na distanci na kojoj Eddy ne može da uspostavi svoju mixup igru onako kako bi to želeo. Onda kada bi Jeondding nešto i pokušao, Rangchu bi samo strpljivo sačekao ili da izblokira ili da whiff punishuje, te Jeondding nije imao šta da traži u setu i Rangchu je prošao dalje sa rezultatom 2-0

Qudans je možda igrač sa najviše uspeha protiv Kneea na Tekken World Touru, ali je u prethodna dva navrata pretrpeo teške poraze i to ne od Bryana ili Devil Jina koje Knee igra, već od njegove Lili. Lili se nije puno puta (najzapaženija izdanja je imala prošle godine na Korea Master turniru kada su Lili Man i Shine podelili 7. mesto i na Mixup turniru gde je Kalak bio 5.), barem ne dok se nije Knee pojavio. Međutim, Knee nije slučajno odabrao Lili, naime, Lili ima jedan od najboljih sidestepova u igri što je bilo ključno oružje protiv Qudansovog Devil Jina, te nije bilo ni sumnje da će novi okršaj započeti sa Lili.

Na početku je delovalo kao da će Knee i ovoga puta uspeti da zaustavi Qudansa. Qudans je napravio izmenu u svojoj igri i fokusirao se uglavnom na brze napade kao što su niski šutevi, ali Knee je bio spreman na to pošto je već odstranio pretnju u vidu mid napada kao što su UF4 i stvari kao što su Hellsweep, te je ostvario prednost preko low parrya. Međutim, Qudans je bio uporan i došao je do zaključka da ne mora da menja poteze koje koristi, već samo njihov tajming, što će se ispostaviti kao ključan pojam i u narednim mečevima. To mu je omogućilo da primenjuje hellsweep i laser scraper tako da Knee ne može tako lako da ih izbegne što je omogućilo da Qudansu da preuzme kontrolu i da povede sa 2-0. Knee je u tom momentu prešao i sam na Devil Jina što je na trenutak poremetilo Qudansa, koji je sada morao da prilagodi tajming novom liku. Knee je uspeo da rezultat smanji na 2-1, ali ne i da preokrene ostatak meča, već je Qudans slavio sa 3-1 i tako sebe stavio u priliku da u velikom finalu odbrani prošlogodišnji pehar.

Rangchua je delio jedan meč od revanša protiv Kneea, a na tom putu mu se našao Chanel, Kneev saigrač iz ROX Dragonsa. Chanel je započeo sa Alisom, verovatno u nameri da sa njenim divekickom zaobiđe niske napade koje Panda ima i generalno kako bi mogao da uspostavi pritisak. Međutim, Rangchu je pokazao odlično znanje kada je ovaj matchup u pitanju, koristeći hunting bear stance i jabove kako bi pokupio Chanela iz vazduha. Pored toga, Rangchu je blokirao fenomenalno i čitao eventualne low napade. Kada se na već postojeće strpljenje doda i takvo blokiranje, prosto se stiče utisak da je na drugom kraju ekrana zid, a ne igrač. Chanel, i sam fenomenalan igrač, nije mogao da izađe na kraj sa vidno inspirisanim Rangchuom koji je pobedio rezultatom 2-0 i tako ostvario priliku da se osveti za poraz koji mu je Knee prethodno naneo.

Rangchu je ovoga puta uzeo Pandu protiv Kneea, ali osim toga, delovalo je kao da se ništa nije promenilo u odnosu na raniji susret. Rangchu nije bio u stanju da nametne bilo kakav pritisak pošto je Knee kretanjem umrtvio opcije iz hunting bear stancea. Polako, ali sigurno Knee je probijao odbranu Rangchua i ubrzo je poveo sa 1-0. Rangchu se sreća osmehnula pošto je dobio mapu bez zidova gde je mogao više da se osloni na sporiju i defanzivniju igru. Od tog trenutka Rangchu je počeo da igra rasterećeno i bez straha i sve više se odlučivao za rizične poteze i pronalazio je načina da nametne pritisak iz stancea. Pored toga, njegovo blokiranje je bilo na još višem nivou nego ranije te je izjednačio na 1-1 i potom u sledećoj partiji pregazio Kneea kako bi poveo sa 2-1. U narednom meču Knee je uspeo da preuzme kontrolu nad ritmom partije, dok je Rangchu bio suviše pohlepan u pojedinim trenucima. Knee je to osetio i ubrzo dobio prve dve runde, ali Rangchu je bio neumoljiv, nastavio je da igra smelo i da blokira u ključnim trenucima. Na kraju je upravo Rangchu imao jače nerve pošto je u poslednoj rundi Knee promašio ključan kombo koji bi ubio Rangchua što mu se obilo o glavo. Na kraju je Rangchu slavio sa rezultatom 3-1 i tako se plasirao u veliko finale gde je morao da dobije dva best of 5 seta kako bi osvojio titulu.

Pred Rangchuom nije bio nimalo lak zadatak pošto je posle Kneea morao da savlada i drugog najboljeg Devil Jin igrača na planeti. Međutim, to ga nije ni u najmanju ruku uplašilo, imao je plan i bio je spreman da ga se drži do samoga kraja. Iako je drugi igrač sedeo na drugom kraju, Rangchu je nastavio da igra kao i protiv Kneea, uprkos agresivnijoj igri koja krasi Qudansa. Uprkos tome, nastavio je da mu se unosi u facu i postepeno stvara prednost. Njegova apsolutna sigurnost u odbrani mu je dala slobodu da napada kako želi. Ta sloboda u igri i pritisak publike je Qudansu više smetala nego Rangchuu što se moglo naročito videti u ključnim, i pomalo prljavim, situacijama u prve dve partije. Rangchu je nastavio da blokira hellsweepove, ali to nije omelo Qudansa, ipak. Qudans je uvek imao mentalitet da koliko god puta neko blokira hellsweep, on je spreman da ga uradi još jednom. Problem je samo bio u tome što niko, pa ni on, sigurno nije očekivao da će Rangchu ovako da se brani, te je na kraju Rangchu uspeo da resetuje žreb rezultatom 3-1.

U drugom setu Qudans je delovao na početku uplašeno, ometen činjenicom da je Rangchu blokirao maltene sve njegove opcije. Sa druge strane, Rangchu, uprkos relativnom nedostatku iskustva, nije pokuzivao naznaku da bi mogao da stane uskoro, Sve ono što je do tada krasilo njegovu igru, kretanje, strpljenje, blokiranje i kažnjavanje je i dalje bilo prisutno i ubrzo je poveo u drugom setu. Qudans se trgao u tom trenutku i maksimalnu iskoristio mapu sa zidom. Počeo je da koristi opcije kao što su U4 umesto UF4, da kažnjava bolje kao i da ga pritiska na zidu sa napadima kao što su ff2 čime je izjednačio rezultat na 1-1. Međutim, od tog trenutka Rangchu nameće svoju igru i neće ispustiti kontrolu do kraja turnira. Qudans naprosto nije bio u stanju da zaobiđe neverovatnu odbranu koju je Rangchu demonstrirao i zbog koje je zasluženo slavio i u drugom setu sa 3-1 čime je ujedno i osvojio Tekken World Tour za 2018. godinu.

Ovo je ujedno i istorijski momenat za Tekken pošto nikada ranije Panda igrač nije slavio na turniru ovakvog ranga. Ne samo što je Rangchu pobedio, već je tog dana slavio i Tekken, pošto se pokazalo da se radi o igri u kojoj pobeđuju igrači, a ne likovi. Panda po sebi nema poteze koje bi inače mogle da odvedu nekoga do vrha, Rangchu je to učinio sam vrhunskim poznavanjem igre, čeličnim živcima i neprobojnom odbranom, onime što igraču stiču same, nebitno kog lika koriste i upravo ovaj trijumf bi trebalo da bude inspiracija svim igračima širom sveta. Rangchuu samo možemo da čestitamo na velikoj pobedi i verujemo da su pred njim još mnoge šampionske titule

Rezultati:

1. Fursan|Rangchu (Panda, Geese, Feng)
2. UYU|Qudans (Devil Jin)
3. ROX|Knee (Devil Jin, Lili)
4. ROX|Chanel (Eliza, Alisa)
5. Jimmy J Tran (Bryan)
5. UYU|Jeondding (Lucky Chloe, Eddy)
7. Yamasa|Nobi (Dragunov)
7. EQNX|Joey Fury (JACK-7)

Izvor: Eventhubs

Related Articles