HARDWARE: Steelseries QcK Prism

HARDWARE: Steelseries QcK Prism

Ako ste u pomislili da nema šta mnogo više da se izmisli po pitanju gejmerskih podloga za miševe prevarili ste se, tu je RGB osvetljenje! Jedan od prvih takvih modela nam stiže od Steelseries ali i ih i drugi proizvođači izbacuju na tržište tako da se očigledno trend opšte blještavosti gejming opreme sada prenosi i na podloge.

Legendardni QcK

Na početku moram priznati da je Steelseries QcK jedna od meni lično omiljenih podloga ikada – sasvim odgovarajuća površina, bez mnogo komplikacija sa dizajnom i što je najbitnije poprilično povoljna cena kada uzimamo u obzir gejmerske podloge za miša visokih performansi. E pa QcK Prism je sve suportno od toga! Šalu na stranu sama površina, odnosno dve površine koje dobijate u paketu, je i dalje na vrlo visokom nivou, ono što zabrinjava je sve ostalo. Pre svega ovo je podloga koja za osnovni cilj ima da vas istakne – pre svega zahvaljujući RGB osvetljenju koje ide celim obimom. U pitanju je osvetljenje koje je podesivo do najmanjih detalja, svaku od zona možete podešavati odvojeno ili ubaciti u neki ritam koji će adekvatno menjati boje. Tu je naravno i sinhronizacija sa osvetljenjem drugih Steelseries uređaja preko softvera, odnosno podrške za PrismSync tehnologiju koja je ugrađena u sve njihove novije modele. Ako vam to nije dovoljno tu je i GameSense tehnologija koja omogućava podlozi da menja boju zavisno od stanja vašeg lika u igri, ako vam je municija pri kraju ili ste slabi sa zdravljem možete zadati podlozi da krene bojom ili načinom na koji svetli da vas na to upozorava. Problem je što za ovu tehnologiju i dalje postoji relativno mali broj aplikacija ali od popularnijih su tu CS:GO, Dota 2 i Discord (na primer promeni se boja kad vam neko kucka).

Ono što je dalje problematika podloga koje svetle jeste što njima treba izvor struje za to svetlo, konkretno preko USB porta. Moramo pohvaliti ideju proizvođača da USB konektor na podlogu stavi sa leve strane tako da kabl od podloge ne dolazi u problem sa kablom od miša, za razliku od nekih drugih koji su konektore stavili sa gornje strane. Međutim tu se uopšte javlja pitanje a zar nije lakše imati podlogu koja ne svetli pa vam ostane još jedan slobodan USB port i imate jedan kabl manje na stolu?

Dvostruka primena

Kod QcK Prism se svakako mora pohvaliti činjenica da dolazi sa dve različite površine za igranje. Praktično ceo deo oko koga ide RGB osvetljenje je jedna kao kadica, a unutar nje se nalazi sama podloga koja se može okrenuti. Sa jedne strane je ekstra brza površina od polimera, dok se sa druge strane nalazi mikro teksturisana tkanina koja omogućava bolju kontrolu. Tako praktično možete birati između dve varijante koje želite da koristite što je svakako vrlo zgodno ali se opet postavlja pitanje da li je i neophodno s obzirom da se igrači najčešće odluče za jednu od ove dve varijnte i onda je koriste. Sa donje strane pogloge se nalazi guma koja omogućava zaista odlično prijanjanje za površinu stola i sigurno vam se neće desiti da cela podloga kliza po stolu, niti da uložak kliza po unutrašnjosti rama sa RGB osvetljenjem. Ako bismo je posmatrali samo kao podlogu, izdvojeno od svih ostalih elemenata koje ima možemo reći da je QcK Prism zaista sjajno ostvarenje.

Da li nam je potrebna RGB podloga?

Ja bih iskreno rekao da ne – traži dodatnu struju, imate još jedan kabl na stolu, košta šest puta više od običnog QcK. Ako vam je baš to toliko značajno onda u redu, ali moj stav je da možete dobiti dobiti sasvim dobru i normalnu podlogu za mnogo manje novca. Imati dve različite površine je jako zgodno sa jedne strane, ali sa druge strane verovatno i dosta nepotrebno većini korisnika.

 

Karakteristike:

Model Steelseries QcK Prism
Tip Podloga sa dve različite površine
Povezivanje USB
Dodatno RGB osvetljenje

 

Related Articles