EVO Japan je objavio gubitak od milion dolara uprkos odličnom odzivu publike

EVO Japan je objavio gubitak od milion dolara uprkos odličnom odzivu publike

EVO Japan je turnir koji je u izradi bio već nekoliko godina i koji je konačno ugledao svetlo dana početkom ove godine. U pitanju je bio istorijski poduhvat za Japan koji se smatra glavnim centrom fajtera na svetu i prvi turnir većih razmera još od nekadašnjeg Tougeki Super Battle Opera serije turnira. Turnir je zamišljen kao pokušaj da se premoste razlike između Zapada i Istoka, te je tako ovaj turnir trajao tri dana i svaka igra je imala nagradni fond od 10 000 dolara, a učešće i ulaz su bili besplatni sem za finale, što je bilo neviđeno u Japanu čiju gejming scenu već dugi niz godina koče strogi zakoni o kockanju pod koje turniri potpadaju.

Što se tiče onoga što su svi imali priliku da vide na malim ekranima, turnir je bio i više nego uspešan i sve vizije su na najbolji način bile sprovedeno u delo. Mnoštvo nepoznatih, ali neverovatno jakih igrača je svaku igru pokazalo u najboljem mogućem sjaju, te su fanovi imali itekako čemu da se raduju. Sami organizatori su na kraju turnira iskazali nameru da se EVO Japan vrati, ali nakon današnjih vesti, ne postavlja se više pitanja kada već da li.

Naime, Hearts United Group, organizacija koja je održala EVO Japan, je prijavila finansijski gubitak od preko 124 miliona jena (što je približno sumi od 1.13 miliona dolara). Kako se navodi u njihovom finansijskom izveštaju sam događaj je bio hit sa preko 7000 učesnika, ali su prihodi od sponzora bili ispod očekivanja, dok su troškovi održavanja bili veći nego što se to isprva očekivalo.

Jedan od razloga za povećane troškove jeste odluka da se preliminarna faza održi u većem objektu u odnosu na probni događaj EVO Sai, dok se finale održalo u Akihabara UDX-u kako je bilo i planirano. Takođe, uprkos većem prostoru, igrači nisu plaćali ulaz, a gledaocima su naplatili tek sedišta za finale.

Da ne bude sve crno pokazuje podatak da Heats United Group sa 4Gamer sajta koji organizacija drži ima stalan prihod od reklama za EVO Japan, te postepeno vraćaju izgubljen novac.

Teško je precizno utvrditi krivicu za ovakav ishod i precizno reći da li se radi prosto o neprofitabilnosti ovakvog turnira ili o širokim posledicama koje za sobom ostavljaju zakoni Japana. Kada se sve uzme u obzir, rezultat možda i nije iznenađujuć i na nama je sada samo da vidimo da li će se potencijalni ulagači obeshrabriti ili će istrajati u ovom poduhvatu, kao i da li će u tom slučaju doći do nekih korenskih promena koje bi mogle uticati i na čitavu klimu fajtera u Japanu. U svakom slučaju, mi kao obožavatelji možemo samo da se nadamo da će se EVO Japan vratiti kao i da će i u Japanu zaživeti veći turniri kao i na Zapadu.

Izvor: Eventhubs, MMCafe

Related Articles