HARDWARE: Sapphire Nitro+ Vega 56

HARDWARE: Sapphire Nitro+ Vega 56

Radeon Vega grafičke kartice su pre skoro godinu dana pompezno najavljivane ali smo u međuvremenu doživeli potpunu ludnicu sa rudarenjem kriptovaluta i bilo je jako teško da gejmeri uopšte dođu do jednog od osnovnih sredstava u računaru. Trenutno je malo zatišije na tom polju pa se sve više grafičkih kartica pojavljuje u prodaji tako da smo na test konačno dobili jedan poprilično luksuzan Sapphire Nitro+ Vega 56 model.

Radeon Vega

Radeon Vega grafičke kartice dolaze u tri osnovna izdanja – Vega 56, Vega 64 i Vega 64 sa tečnim hlađenjem koje obezbeđuje bolje performanse. Vega 56 ima manje stream procesora od Vega 64 modela dok tečno hlađeni Vega 64 ima isti broj stream procesora ali mnogo veće radne taktove. S druge strane sve to se odnosi na AMD referentne modele koji se baš i ne mogu pohvaliti mnogo efikasnim sistemom hlađenja. Zato u poslednje vreme od AMD partnera sve više imamo prilike da vidimo Vega grafičke kartice sa boljim hlađenjem koje samim tim postižu i bolje performanse. Bitno je naglasiti da svi Vega modeli dolaze sa 8GB ultra-brze HBM2 memorije.

Nitro+ Vega 56

Iako po oznaci spada u donji deo Vega segmenta Sapphire Nitro+ Vega 56 je svakako grafička kartica izuzetno visokog ranga, i usudio bih se reći jedna od najluksuznijih i najbolje opremljenih grafičkih kartica koje sam video do sada. Pre svega sama kartica je izuzetno velika – čak 31cm u dužinu može predstavljati veliki problem za iole manje kućište. Sa druge strane da ne bi došlo do krivljenja jako masivne kartice ona ne samo da ima back plate sa zadnje strane koji pomaže i hlađenje, već se u kompletu dobija i jedna vrsta metalne šine koju fiksirate za kućište a koja prosto ima za cilj da drži karticu. Kada se jednom instalira sve to deluje dosta impozantno ali treba računati sa nešto komplikovanijom instalacijom nego što smo navikli.

Naravno sve to je urađeno upravo zbog fenomenalnog sistema hlađenja koji se nalazi na Nitro+ modelu. Ne samo da se radi o kombinaciji čak tri ventilatora, od kojih je vrlo interesantno onaj u sredini nešto manji od druga dva, već je i ceo sistem projektovan vrlo efikasno oko njih. Pritom su ventilatori sa jako dobrim kugličnim ležajevima i solidno tihi u radu što je vrlo pohvalno. Novitet je i da korisnik sam može zameniti ventilator ukoliko otkaže ili nađe neko bolje i efikasnije rešenje što je vrlo dobar potez kompanije Sapphire. Pogotovu kada imamo u vidu da je ovo dosta jaka grafička kartica i da će s obzirom na trenutne tehnološke trendove verovatno većinu igara moći sasvim solidno da pokreće makar tri do pet godina, što je rok u kome je realno očekivati otkazivanje ventilatora ukoliko su stalno pod opterećenjem, mislim da je ovakav potez i više nego fer prema korisniku i bilo bi dobro da više proizvođača krene da ga prakitkuje.

Treba naglasiti i da je vizuelno kartica jako impresivna kada se stavi u računar s obzirom da postoje LED diode oko ventilatora, ali i da je prosvetljen Sapphire logo i sa strane i na zadnjem delu. Sve ovo možete podešavati u RGB spektru kao i birati različite modove iz softvera zavisno od brzine obrtaja ventilatora, opretećenosti, prilagođavanja nekoj igri i slično.

Performanse

Radeon Vega 56 se najlakše može opisati kao grafički čip namenjen za 1440p rezoluciju – sve igre će raditi sasvim fluidno, pogotovu imajući u vidu nešto veće klokove koje je Sapphire stavio na Nitro+ karticu zahvaljujući boljem hlađenju. Naime standardna Vega 56 ima običan klok od 1156MHz i boost od 1471MHz, dok su ti klokovi kod Nitro+ 1266 i 1550MHz, dakle oko 100MHz veći u oba slučaja. Što se HBM2 memorije tiče ona svakako već jeste dovoljno brza sa 1.6Gbps protokom a već pomenutih 8GB će biti u dogledno vreme sasvim dovoljni za sve igre i njihove teksture.

U radu se kartica ponaša odlično, nema previše buke niti grejanja, može da se to malo promeni ako je dodatno overklokujete ali trenutno deluje da za time zaista nema potrebe. Sve igre u 1440p rezoluciji rade i više nego dobro, praktično je sigurno da ćete u svakom naslovu imati preko 60fps i da skoro nećete imati nikakve, čak ni kratkotrajne padove ispod te brojke. Full HD rezolucija je praktično mačiji kašalj za ovu karticu i redovno ćete viđati cifre od preko 100fps tako da je preporuka da ukoliko ostajete na ovoj rezoluciji ipak pogledate neki jeftiniji model, recimo RX570 ili RX 580.

Konačno nekoliko naslova smo probali i u 4K rezoluciji ali je zaključak da Vega 56 ipak nije toliko dorasla ovom zadatku i da je bolje za tu rezoluciju ipak gađati jače modele. I u ovoj rezoluciji ćete u većini igara postizati u proseku 40-50fps, ali recimo prosek za Witcher 3 je bio oko 35fps, što smatramo da je malo ako se uzme u obzir da je to uglavnom domen entuzijasta koji ne žele da prave takve kompromise, a prosto je i kartica preskupa da biste pristajali na bilo šta ispod izvanrednog.

Malo povećanje rezolucije

Sapphire Nitro+ Vega 56 je idealna grafička kartica za one koji ne žale novca i žele da se igraju u 1440p rezoluciji kakva je danas dosta uobičajena na velikom broju monitora dijagonale 27“ i više. Za Full HD je prejaka i nećete koristiti sve njene potencijale, dok za 4K ipak nije dovoljna. S druge strane ovo je zaista vrhunski izrađen proizvod i sa te strane apsolutno ne postoji nijedna zamerka koju bi mogli da uputimo kako što se tiče izrade, tako i što se tiče ponašanja u radu. Ono što jeste problem je što se tržište grafičkih kartica i dalje nije stabilizovalo zbog rudarenja kriptovaluta tako da se dešavaju dosta velike oscilacije ponude a samim tim i cena. Ova kartica bi zvanično u inostranstvu trebalo da košta $560 što već nije malo, ali kada se prevede u naše tržište možete je naći čak i po skoro duplo većim cenama. Mi gejmeri samo možemo da se nadamo da će oni koji se bave kriptovalutama preći na neke efikasnije načine za njihoveo kopanje, a da će nama ostaviti da možemo da kupujemo grafičke kartice i uživamo u njima. Sapphire Nitro+ Vega 56 svakako deluje kao kartica u kojoj bi valjalo uživati!

 

Testiranje:

Igra (average FPS) Ultra settings 1920×1080 2560×1440
Witcher 3 81.6 67.4
Doom (Vulkan) 116 173
Battlefield 1 134 102.5
Hitman 95.5 91.5

 

Test konfiguracija: Intel i7 6770, 16GB RAM, 700W napajanje.

Related Articles