Overwatch liga pršti od drame i kazni

Overwatch liga pršti od drame i kazni

Može se reći da je Overwatch liga u samom povoju svog postojanja, a već smo imali nekoliko zanimljivih slučajeva drame da nam prekrate vreme od nedelje do srede dok čekamo sledeće susrete. Setimo se bana xQc-a zbog homofobnih komentara protiv Mume, zatim više kazni azijskim igračima za boostovanje naloga za novac, i slično. Slučajevi su bili sporadični – recimo po jedan na svakih par nedelja. To se prošle nedelje promenilo i imamo čak četiri slučaja u kojima su organizatori lige posegli za kaznenom palicom, a jedan od njih je eskalirao i dalje od toga. Kao i uvek, gotovo da možemo garantovano očekivati da je bar neko iz Dallas Fuela u ovoj grupi. No, o svemu tome pročitajte u nastavku.

Krenimo redom. Timo „Taimou“ Kettunen iz pomenutog Dallas Fuela je kažnjen za iznos od 1.000$ zbog korišćenja homofobnih psovki na svom ličnom strimu. Ovo je samo još jedan znak igračima da su uvek pod mikroskopom lige i da se njihova dela u Areni ali i van nje skrutinizuju i da moraju uvek da se nose u skladu sa načelima koja liga očekuje od svojih profesionalnih igrača. Tu se može postaviti pitanje zašto tek sad kreće reakcija na ovakve slučajeve, jer su i mnogi drugi igrači imali slične ispade i ranije – ali ako kažemo da liga ovakvom odlukom povlači crtu na takvo ponašanje, onda treba i mi da očekujemo da ubuduće manje selektivno zauzimaju strane, nego da kažnjavaju sve ispade slične prirode podjednako.

Sledeći ispad koji je završen kaznom je slučaj Ted „Silkthread“ Wanga iz Los Angeles Valianta, koji je takođe kažnjen sa 1.000$. U njegovom slučaju, kazna se odnosi na prekšavanje Blizzardovog ToS-a (Terms of Service, onaj ugovor na koji svi kliknemo „Accept“ nakon instalacije igara) zbog deljenja naloga. Nije specificirano da li je Silkthread delio svoj nalog sa nekim ili mu je dat pristup tuđem, ali u svakom slučaju, u pitanju je prosta kazna za prilično glup prekršaj koji bi jedan profesionalac morao da izbegne.

Zatim je na redu Tae-yeong „TaiRong“ Kim, jedan od trenera Houston Outlawsa. On je pre nekog vremena tweetovao o Junkratovom ultu, poredeći ga sa nuklearnim napadom na Hirošimu. Vrlo brzo nakon tog tweeta se izjasnio da je uvideo svoju grešku i da mu jezička barijera ne pomaže kod ovakvih šala. Zatim je uplatio donaciju u humanitarnu organizaciju Hiroshima Peace Culture Foundation. Sve se to dogodilo pre reakcije OWLa, koja se zatim izjasnila sa opomenom za TaiRonga, pritom uzevši u obzir njegovo samoinicijativno izvinjenje i humanitarnu akciju.

I to nas na kraju dovodi do standardne drama-lame u OWLu, Dallas Fuelovog tenka i popularnog streamera, xQc-a. Podsetimo se još jednom da je on već bio kažnjen zabranom igranja u prvoj fazi Overwatch lige i novčanom kaznom od 2.000$. Ovaj put je kažnjen sa eskalirajućom sumom od 4.000$ i četiri meča neigranja u OWL. Ali povod za kaznu je vrlo kontroverzan. Naime, u obrazloženju je naglašeno da je xQc kažnjen zbog upotrebe Twitch emote-a na rasno osetljiv način, kao i javno vređanje drugih igrača i komentatora na socijalnim medijima i svom streamu. Kontroverza se oslikava u navodnoj upotrebi „TriHard 7“ meme, nečemu po čemu je ta mema na njegovom streamu bio poznata kao pozdrav. Ali ono što je predstavljalo problem je što se ta mema počela upotrebljavati u OWL isključivo kada je vreme za uključenje Malika Fortea, tamnoputog prezentera za ligu. Dakle, jasno je da xQc to nije upotrebljavao na rasistički način, već njegova baza fanova, gde se postavlja pitanje kolika je odgovornost internet persone za ponašanje njegovih fanova?

Nakon incidenata, xQc se izjasnio na svom streamu sa nonšalantnom (i standardno za njega, emotivnom) reakcijom kako je to njegova mema i kako ljudi ne razumeju Twitch kulturu. Moramo reći da je donekle u pravu po pitanju rasizma, jer je očigledno da xQc nije rasista i da taj emote koristi stalno bez ikakvih konotacija. Sa druge strane, očigledno je da momak ne ume da se ponaša profesionalno niti da ima dovoljno samosvesti da se izjasni o celoj situaciji na pravilan način i kao odrasla osoba. Deo krivice je i na njegovoj organizaciji, Dallas Fuelu, koji nisu umeli da ga drže pod kontrolom, istreniraju, ili zaštite u ovakvom incidentu. Malik se i sam izjasnio povodom ovoga, naglašavajući da zna da xQc nije imao njega na umu upotrebljavajući TriHard emote i da je Twitch chat koristio taj emote „protiv“ njega mnogo pre nego što je xQc uopšte i stigao na scenu. Ali takođe je rekao da xQc mora naučiti da se ponaša profesionalno na streamu i van njega ako predstavlja ligu i svoju organizaciju i da kao internet persona ima veći uticaj na svoje fanove nego što misli.

Ali tu nije bio kraj ovoj situaciji. U nedelju je Dallas Fuel pustio javno obaveštenje da su oni i xQc zajedničkim sporazumom raskinuli ugovor i poželeli mu sreću u daljoj karijeri. Ovako nešto je i bilo za očekivati, jer je on igrač koji je zauzimao mesto u postavi kao neko ko je više vremena proveo banovan nego dostupan za igru. To stavlja u mnogo jasniju perspektivu i nabavku koreanca OGE-a na poziciji tenka od pre nekoliko dana. Uticajne ličnosti se slažu u tome da je xQc sjajan i talentovan tenk – što i jeste – ali da još uvek nije emotivno spreman da bude profesionalac. Dvadesetdvogodišnji xQc će se verovatno posvetiti svom streamu u narendom periodu, koji mu je verovatno i bio lukrativniji od ugovora sa Fuelom, a šuška se da San Francisco Shock planira da mu uputi ponudu u skorašnjem vremenskom periodu. Naravno, za očekivati je bilo da će se takve glasine pojaviti jako brzo, ali u ovom slučaju postoje naznake da bi tako nešto bilo moguće. Videćemo kako će se to odigrati ubuduće, jer bi mu možda bilo bolje da se prvo malo distancira od lige, bar dok ne prođe oluja koju je navukao na sebe.

Ostaje da vidimo kako će OWL nastaviti da tretira razne ispade učesnika lige, od igrača i trenera, pa do svih ostalih ličnosti koje su povezane sa njom. Ovo otvara dijalog prema formaciji nekakvog sindikata igrača lige, tela koje bi se bavilo jasnim pravilima po kojima igrači moraju da se ponašaju, ali i zaštitilo njihov tretman u situacijama kada nisu direktni krivci. Učestalost i ravnopravnost kažnjavanja je još jedna od gorućih tema kojima će liga morati da se bavi ubuduće, što ponovo vodi ka nekom jasnom i kodifikovanom pravilniku za igrače i osoblje. Tu su naravno i same organizacije, jer je sve jasnije da igrači moraju da dobiju nekakav trening za medije, ako se već od njih očekuje da se ponašaju u skladu sa tim. Sve u svemu, to Overwatch kao e-sport može samo da približi boljim i organizovanijim e-sportovima koji su aktivni na sceni, ali i sam e-sport generalno približiti statusu koji uživaju tradicionalne sportske franšize i takmičenja.

Related Articles