HARDWARE: Ryzen APU sa VEGA grafikom

HARDWARE: Ryzen APU sa VEGA grafikom

Kako je na tržištu grafičkih kartica potpuno ludilo vezano za kriptovalute zanimljiva vest stiže iz AMD-a – lansirali su dva nova Ryzen APU procesora koja u sebi imaju grafičke čipove bazirane na VEGA arhitekturi.

Ranije su APU rešenja bila uglavnom vezana za neke skromnije sisteme ali uvođenjem VEGA arhitekture u procesore AMD se nada da promeni to stanovište u potpunosti. Čak toliko da smatraju da njihovi novi procesori mogu doneti performanse u 1080p rezoluciji jednake trenutnoj generaciji konzola. Za sada su predstavljena dva modela – R3 2200G i R5 2400G, gde oba imaju po četiri jezgra s tim da R5 ima 8 threadova i maksimalni boost clock od 3.9GHz u poređenju sa 3.7GHz kod R3. Jači procesor takođe ima 11 grafičkih CU jedinica dok slabiji ima 8, koliko primera radi ima i RX550 grafička kartica.

Sve u svemu prema AMD internom testiranju možete očekivati između 50 i 60fps u naslovima kao što su Dota 2 ili Overwatch u 1080p rezoluciji, naravno sa smanjenim detaljima u igri a trebalo bi i da naslovi kao što je Battlefield 1 budu igrivi sa preko 40fps makar na jačem procesoru. Treba naglasiti i da je potrošnja energije samo 65W što znači da bi ovi procesori mogli da se nađu i u nekim manjim formatima PC računara koji zapravo i podsećaju na konzole, a u perspektivi možda i u laptopovima.

Očekujemo i da ćemo uskoro dobiti jedan računar da bacimo pogled iz prve ruke na novu tehnologiju pa ćemo javiti i rezultate iz testiranja uživo!

Related Articles