Review: World of Warships Blitz

Review: World of Warships Blitz

Kako mobilni uređaji postaju sve moćniji sve više izdavača se odlučuje za izbacivanje i mobilnih verzija igara pa je tako i Wargaming posle World of Tanks odlučio da izbaci i World of Warships Blitz. Međutim WoWS ima jednu značajnu prednost u ovom domenu – igra je nešto sporija pa joj samim tim ne smetaju toliko kontrole koje su donekle problematične za WoT.

Preneseno iskustvo sa desktopa

World of Warships već ima solidno veliku bazu fanova na desktop uređajima i svima njima predlažemo da svakako probaju Blitz. Sve funkcioniše potpuno identično, iste su i klase brodova s tim da za sada u Blitz postoje samo četiri nacije – Japan, USA, USSR i Nemačka. Takođe borbe su ograničene na 7v7 brodova i sistem unapređenja na samom brodu je donekle pojednostavljen u odnosu na PC računare. Naravno za sve one koji nisu do sada igrali World of Warships tu je tutorijal koji će vam objasniti kako stvari funkcionišu kako se istražuju novi brodovi, zarađuju krediti i sve ostalo. Kako je i ovo free2play igra preuzimate je potpuno besplatno ali postoji opcija kupovine premium vremena i premium brodova koji vam omogućavaju brže napredovanje i bolju zaradu kredita.

Same kontrole su naravno nešto drugačije jer se sve radi preko ekrana pa se sa leve strane nalaze kontrole brzine i pravca dok se prstom po desnoj strani ekrana reguliše kamera i nišanjenje. U donjem desnom uglu ekrana se nalazi i komanda za pucanje kao i komanda kojom zumirate i odzumirate pogled, postoji samo jedan nivo zuma. Pored je i kontrola da li pucate AP, HE granate ili torpeda a u donjem delu ekrana se nalaze aktivacije popravki ili gašenja požara. U gornjim uglovima su mapa sa jedne strane dok je sa druge strane vaš skor u partiji i oštećenje broda. Iako možda deluje komplikovano za one koji su igrali igru na PC računaru je i više nego intuitivno i logično.

Reklo bi se da su ovde prebačene i mnoge druge opcije sa online verzije pa tako postoje i Ranked battles gde ćete se takmičiti protiv protivnika shodno vašem znanju i umeću.

Dobra stvar je i što igra nije posebno zahtevna kada se radi o hardveru na kome će raditi iako grafički izgleda dosta impresivno za jedno mobilno izdanje. Kada je reč o iOS platformi minimalni zahtev je iOS verzije 8.0 što podrazumeva iPhone 4s ili jači ili iPad2 ili jači tablet. Sa druge strane kod Androida je stvar uvek malo komplikovanija pa je minimum Android 4.4 i 1GB RAM memorije, dual-core procesor na 1.8GHz, ali i najmanje jedan od ovih grafičkih čipova Tegra 3, Mali-400MP, Adreno 320 or PowerVR SGX544. Ipak prevedeno na malo jednostavniji rečnik to znači da ćete moći igru da pokrenete praktično na bilo kom telefonu ili tabletu srednje kategorije ne starijem od 3 do 4 godine. Treba uvek imati u vidu i da vam za igranje treba internet konekcija i to minimalno brzine 250kbps, što se u praksi u Beogradu pokazalo kao vrlo dostižno čak i preko mobilne mreže, ali ako imate problema sa prijemom mobilnog signala uvek je bolje koristiti Wi-Fi konekciju. Na to dodajte i 700MB do 1.1 GB podataka zavisno od platforme koje treba preuzeti i smestiti na uređaj za instalaciju što svakako uradite preko Wi-Fi mreže.

Malo ipak drugačiji pogled na brodove

Moram priznati da kada sam probao World of Tanks Blitz mi se i nije baš preterano svidelo – kontrole su nekako čudne, teško je naciljati, s obziromd a spadam u sada već malo stariju generaciju gejmera meni su miš i tastatura nekako u krvi. S druge strane kada sam igrao World of Warships na računaru uvek mi je donekle nedostajalo dinamike i više sam se osećao kao u poteznoj strategiji nego u akcionoj igri. I onda je došao na red World of Warships Blitz koji sam samim tim malo nerado odlučio da probam ali se ispostavilo da sam potpuno pogrešio. Sporiji tempo koji donosi World of Warships se nekako odlično uklapa u „casual“ pristup igranju koji donosi mobilni telefon ili tablet tako da zaista mogu sebe vrlo lako da zamislim kako igram ovo dok čekam nešto ili prosto želim da prekratim vreme bez potrebe da ustajem iz kreveta.

U tom smislu preporuka je za sve da probaju novo mobilno izdanje, pogotovu za one koji su fanovi WoT i WoWS igara jer zaista donosi jako puno zabave čak i na tako malom uređaju kao što je mobilni telefon, a pre svega je mnogo pristupačnija s obzirom da je mobilni telefon češće sa vama nego što imate pristup adekvatnom desktop računaru za igranje.

Related Articles