HARDWARE: Logitech Brio 4K Webcam

HARDWARE: Logitech Brio 4K Webcam

Prošle godine smo opisivali Logitech C922 web kameru kao idealnu stvar za ulazak u svet vide striminga i Youtube-a i zaista nismo očekivali da će Logitech tako brzo izbaciti model koji bi mogao da je toliko zaseni. Ali eto pred nama je Logitech Brio.

Ludilo 4K rezolucije

Sa svih strana vidimo da je 4K rezolucija nešto sa čime nas bombarduju sa svih strana – novi televizori, nove igračke konzole koje je podržavaju, čak i PC računari sve više idu ka tome da igre mogu da pokrenu u 4K rezoluciji, prosto to je sledeća „velika stvar“. Zato nije možda toliko ni čudno da dobijemo i prvu 4K web kameru. Ali jeste donekle ludilo jer ova kamera ide dosta ispred svog vremena.

Naime Logitech Brio može da snima u 4K (4096×2160) rezoluciji bez ikakvih problema i snimci zaista izgledaju fantastično. Naravno tim snimcima doprinosi i HDR (High Dynamic Range) koji pravi fenomenalne boje ali i najnovija iteracija RadLight tehnologije koja automatski reguliše ekspoziciju i osvetljenje kamere kako biste uvek, čak i u uslovima manje osvetljenosti dobili maksimalan rezultat. Postoje opcije i da menjate ugao vidljivosti koji kamera hvata – 65, 78 ili 90 stepeni. U praksi to znači da ako želite da vam bude uhvaćena samo glava i ramena uzmete najuži ugao od 65 stepeni, a ako hoćete kadar koji će uhvatiti i još pola sobe iza vas možete izabrati 90 stepeni. Sve zavisi šta tačno hoćete da prikažete onima koji vas prate a sve menjate na klik miša u softveru. Tu je i mogućnost zumiranja do 5x, ali je u pitanju samo digitalni zum, ne postoji zapravo sočivo koje se izvlači. Sve je to super, ali šta je onda problem?

Problem su pre svega ostali uslovi u momentu kada se Logitech Brio pojavljuje na tržištu – video conferensing aplikacije poput Skype, Viber, Whatsapp i druge ne podržavaju još tu rezoluciju, pre svega zato što bi vam trebala jako dobra internet konekcija da bi veza bila dobra. Sa druge strane ni striming platforma kao što je Twitch ne podržava veću rezoluciju od 1080p (duplo manje od 2160p, odnosno 4K). Jedino bitno mesto gde možete okačiti klipove u 4K rezoluciji jeste Youtube koji doduše dozvoljava i Live Stream u istoj rezoluciji. Onda logično da bi svi koji žele da strimuju igre u ovoj rezoluciji mogli da pređu na ovu platformu ali tu u Srbiji takođe postoji kvaka – preporučena upload brzina za Live Stream u 4K je 25Mbps. U zemlji gde se najjači internet paket za fizička lica hvali sa „celih“ maksimalnih 8Mbps upload brzine (po solidno visokoj ceni) jasno je da može biti problem obezbediti uslove za ovu rezoluciju. Konačno ako razmišljate o snimanju klipova i strimovanju u 4K rezoluciji predlog je da imate jači procesor ranga i7 ili R7 (da biste normalno i igrali nešto usput), kao i jako brz disk na koji se snima, najbolje SSD.

Plejada funkcija koje donosi Brio

Brio nije samo web kamera koja snima video materijal već celokupno rešenje zaokruženo sjajnim Logitech softverom koji se dobro integriše i sa operativnim sistemom. Činjenica da ima infracrvenu kameru i da se povezuje direktno sa Windowsom mu omogućava da koristi Windows Hello funkciju koja na osnovu prepoznavanja vašeg lica otključava računar, slično kao na novom iPhoneu. Takođe preko softvere možete da iza sebe uklonite pozadinu i da stavite bilo koju drugu i ta funkcija radi možda i bolje nego na C922 gde smo prvi put bili oduševljeni.

Konačno montiranje same kamere na monitor je jako lako zahvaljujući dobrom postolju (koje se može i u potpunosti skinuti radi montiranja na neki stativ i sl) a u paketu dobijate i vrećicu za nošenje ako vam treba bolja web kamera i na putovanju na primer. Zanimljivo je i da kamera ima fizički poklopac koji možete stavite ukoliko ste od onih ljudi koji smatraju da će hakeri upasti u vaš računar i snimati vas preko web kamere a da vi o tome pojma nemate.

Bitno je naglasiti i da snimanje u 4K rezoluciji zbog količine podataka zahteva USB 3.0 konekciju (opciono se može koristiti i USB-C povezivanje), dok ćete preko USB 2.0 porta moći da snimate samo u Full HD rezoluciji. Takođe ako se odlučite za Full HD možete snimati u do 60fps što može biti interesantno za Youtubere i strimere.

Ulaganje u budućnost

Logitech Brio jeste stvarno neverovatno napredan proizvod, možda za naše prilike trenutno čak i previše napredan. Ali ako želite prosto najbolju web kameru na tržištu koja može zaista profesionalno zabeležiti svaki trenutak onda zapravo ne postoji dilema – Logitech Brio je jednostavno najbolja web kamera na tržištu.

Uređaj ustupio: Gigatron

Model Logitech Brio Webcam
Tip Web kamera
Režimi snimanja 2160p@30 fps, 1080p @60fps, 720p @90fps
Dodatno Promena pozadine, korišćenje u uslovima slabijeg osvetljenja, auto-focus, dvostruki mikrofon, prepoznavanje lica

Related Articles