StarCraft 2: Serral šampion WCS Lajpciga!

StarCraft 2: Serral šampion WCS Lajpciga!

Završen je prvi od četiri velika WCS šampionata u 2018. godini i imamo prvog WCS šampiona!

To je mladi devetnaestogodišnji Zerg igrač iz Finske Serral, koji je u finalu dobio mezimca domaće publike, nemačkog Protossa ShoWTimE.

I jedan i drugi su polufinalima izbacili favorite, ShoWTimE je u Protoss mirroru izbacio Neeba, dok je pred Fincem u drugom polufinalu poklekao meksički Terran SpeCial.

Ovo bo7 finale, koje je gledalo preko 50 000 ljudi na Twitchu, je krenulo sjajno po Serrala, dve relativno ubedljive pobede na Neon Violet Square i Eastwatch su delovale veoma dominantno i kao da ShowTimE nema odgovor za besprekornu makro igru Finca. Onda je došla verovatno najbolja partija finala, ono zbog čega volimo StarCraft 2.

Igrala se mapa Backwater i partija je trajala skoro 40 minuta. Čitavu partiju je Serral imao ekonomsku prednost i pokušavao da završi Nemca, ali je ShoWTimeE nekoliko puta neverovatno branio i primoravao Serrala da se povlači i iznova gradi armiju. Međutim, Serral je još jednom pokazao da je StarCraft 2 na prvom mestu makro igra, jer je konstantno bio dve do tri baze ispred Nemca, što mu je davalo sjajnu ekonomsku prednost, dok ShoWTimE prosto nije imao prostora da adekvatno udari na ekonomiju Zerga, što je na kraju dovelo do poraza o vođstva od 3-0 za Serrala.

Ipak, pokazao je ShoWTimE da nije slučajno u finalu i da je i dalje jedan od najboljih foreignera na svetu, pa je shvatio da treba partije da završava ranije. Prešao je na brza Fenix otvaranja i harassment po Dronovima, što mu je omogućilo da parira u ekonomiji Fincu, i to mu je dobilo sledeće dve mape, Catalyst i Blackpink, približivši ga na 3-2 i tako podigavši nemačku publiku na noge u areni.

Ipak, onda je došla partija na Acid Plant. Još jednom je Protoss pokazao sjajan mikro, ali ga je Serreal dobio u strateškom delu. Nekoliko puta ga je mamio van pozicije samo da bi otvorio sebi put za ekonomsku štetu. Posebno je koban bio trenutak kada je sa Archonima bio daleko van svoje baze, i kada je velika kompozicija Roacha i Zerglinga uletela u natural exp i pobila skoro 20 radilica, a Archoni nisu moglu da uđu u sopstvenu bazu zbog odbrambenog zida na ulazu Protossa.

Nakon toga se Zerg odlično pozicionirao ispred treće i četvrte baze ShoWTimE-a, i polako ga stiskao i stiskao, kidajući komad po komad dok je u pozadini nastavio da razvija ekonomiju. Opet je ShoWTimE u direktnoj borbi nekoliko puta dobio Finca, ali je Finac isto tako sjajno mamio Nemca van pozicija i zatim sebi otvarao prostor za udarce po stranama.

U poslednjoj i odlučujućoj borbi Zerg je sjajno pozicionirao i raširio Lurkere po trećoj ekspanziji Nemca, i nisu bili dovoljni ni silni Stormovi, jer je pritisak jednostavno bio prevelik, i Nemcu je ostalo samo da izađe iz partije, ustane i čestita Serralu na ovoj velikoj tituli.

Mladi Finac je tako osvojio svoju prvu premijernu titulu u StarCraft 2 karijeri, što mu je donelo 20 000 dolara, 3 000 WCS poena i ono najbitnije – plasman na završni Svetski šampionat u okviru BlizzCon 2018.

Ukoliko niste imali prilike da gledate finala uživo, VOD će uskoro biti okačen na zvaničnom Youtube kanalu WCSStarCraft.

Related Articles