Dota 2 – Završene regionalne kvalifikacije za ESL Katowice

Dota 2 – Završene regionalne kvalifikacije za ESL Katowice

Poznato je još 7 ekipa učesnica prvog Majora u 2018. godini. Nakon završetka zatvorenih kvalifikacija (samo su ekipe koje su dobile poziv bile u mogućnosti da igraju ovaj tip kvalifikacija) u svih 6 regija, jedina nepoznanica je poslednji 16. tim, koji će dobiti direktan poziv od strane ESL-a.

Evropa

U evropskoj regiji standardna priča – OG i Team Kinguin su nadigrali svoje rivale tokom kvalifikacija i, možemo slobodno reći, očekivano zaslužili svoje mjesto na završnici ovog Majora. OG je na svom putu eliminasao Team World i Planet Dog (za koju je nastupao Duško “Boranija” Boranijašević) identičnim rezultatom – 2:0. Jednako ubjedljiv je bio i Team Kinguin, koji je, pak, imao daleko lakši zadatak. Njihova strana kostura je zahtijevala pobjede nad Team Doggie i Penta e-sports. Evropska regija je jedina koja je dala 2 predstavnika.

Kina

Kineskom regijom je protutnjao LGD Gaming, koji je izgleda uspio da uskladi svoj novi roster na vrijeme. Oni su u finalu bili bolji od svoje bratske ekipe iz iste organizacije, LFY, sa ubjedljivih 3:0. Ono što je zanimljivo je da su 3 mape trajale svega 4 sekunde preko 100 minuta (sve tri mape su završene u 34. minutu).

LGD je morao da odigra meč više, sa obzriom na to da su dobili tier 2 poziv za kvalifikacije. Ipak, to im nije smetalo da počiste sve rivale, uključujući i Invictus Gaming. Sa druge strane LFY je bio tier 1 tim, pa su kvalifikacije počeli iz četvrtfinala. Oni su do finala imali malo teži put – u četvrtfinalu ih je čekao EHOME a u polufinalu VGJ. Thunder. LGD je napravio veliko iznenađenje, jer se očekivalo da LFY bude ekipa koja će proći na LAN završnicu. Ipak, agresivna igra se itekako isplatila, pa će LGD imati šansu da se domogne novih bodova u Dota Pro Circuitu.

SEA

Fnatic je morao proliti dosta znoja kako bi se domogao ove LAN završnice. Nijesu briljirali u svojim mečevima, pa ipak je i to bilo dovoljno da u uzbudljivom finalu, nakon preokreta, pobijede TNC sa 3:2. Iznova se ponavlja priča da u SEA regiji ne pobjeđuje tim koji napravi više dobrih poteza nego onaj koji napravi manje loših.

Fnatic je do finala došao pobjedama u mečevima protiv ekipa 496 Gaming (2:0) i Geek Fam (2:1), dok je TNC sa dvije ubjedljive pobjede od 2:0 nad ekipama New Beginning i Execration djelovao dominantnije i bio blagi favorit u finalu. Ipak, ni vođstvo od 2:1 im nije bilo dovoljno da meč riješe u svoju korist, pa će tako Fnatic, uz Mineski, predstavljati SEA regiju na Majoru u Poljskoj.

CIS

Možda i najveće iznenađenje ovih kvalifikacija je plasman ekipe Effect na LAN završnicu. Iako su bili tier 1 invite, malo je ko očekivao da će pored imena kao što su Team Empire i Team Spirit baš igrači ekipe Effect ugrabiti Major slot. U polufinalu su u direktnom duelu savladali Team Spirit (2:1), dok im je posao umnogome bio olakšan činjenicom da ih je čekao ne Team Empire, već Vega Squadron. Team Empire je ispao još u četvrtfinalu, u svom prvom meču kvalifikacija, od ekipe Mega Lada E-sports, koje je u polufinalu poražena upravo od ekipe Vega Squadron. Finale je donijelo jako jednostran meč, gdje je Effect na najbolji način iskoristio to što su ekipe Virtus.Pro i Natus Vincere dobile poziv za direktno učešće na ovom Majoru. Ovo je ujedno i prvi LAN ove sezone za rusku ekipu.

Sjeverna Amerika

Complexity Gaming je dokazao da su sa razlogom bili favoriti u sjevernoameričkim kvalifikacijama. U finalu su savladali indisponirani Immortals sa ubjedljivih 3:0. CoL je u kroz kvalifikacije pokazao da su trenutno najbolji tim (iza EG-a) u svojoj regiji. Pojedinci će reći da im je posao bio umnogome olakšan sa obzirom na to da su ekipe Animal Planet i Optic Gaming diskvalifikovane iz kvalifikacija. Ipak, CoL je dominantnom igrom (pobjede nad Blue Pikachu 2:0 i VGJ. Storm 2:1), ispričao priču za sebe. Complexity je ovom pobjedom sebi obezbijedio 7. LAN završnicu ove sezone.

Južna Amerika

I zaključujemo sa južnoameričkom regijom. Nakon dominatnog otvaranja sezone, ekipa SG e-sports polako počinje da gubi primat u svojoj regiji. Ovog puta je peruanska ekipa Infamous sa furioznih i ubjedljivih 3:0 savladala brazilsku ekipu. Infamous se prosto prošetao kroz ove kvalifikacije, ne izgubivši niti jednu mapu (7-0), i tako su dobili još jednu šansu da se upišu na tabelu Dota Pro Circuita.

ESL Katowice je prvi Major u 2018. godini, nakon što je Galaxy Battles ostao bez svoje Major titule. Početak je zakazan za 20. februar.

Related Articles