HARDWARE: Intel lansirao procesore sa integrisanom AMD Vega grafikom

HARDWARE: Intel lansirao procesore sa integrisanom AMD Vega grafikom

Ako ste zbog naslova pomislili da je danas 1. april ili tako nešto prevarili ste se – zapravo je tačan! Intel je danas na CES sajmu predstavio svoje nove i7 i i5 procesore koje imaju integrisano grafičko rešenje i to ni manje ni više nego u vidu novih AMD Vega čipova.

Kako je došlo do ovoga je možda teško objasniti i otkud to da Intel sarađuje baš sa svojim ljutim konkurentom na polju procesora, ali eto imamo situaciju da imamo četiri nova i7 procesora i jedan i5 model koji se međusobno razlikuju po brzini ali i po vrsti integrisanog grafičkog procesora. Naime jača dva modela iz i7G familije imaju i jači Vega M GH čip ali i TDP od nekih 100W pa će verovatno biti namenjeni manjim desktop računarima i laptopovima nešto većih gabarita. Sa druge strane ostali procesori upareni sa Vega M GL imaju TDP od samo 65W pa su pogodni i za ultrabookove. U praksi bi ovi slabiji procesori trebalo da budu oko 10 do 40 procenata brži od ranijih modela i7-7700HQ uparenih sa GTX 1050, dok bi jači modeli trebalo da budu oko 13 procenata jači od iste kombinacije uparene sa Nvidia Max-Q 1060 grafičkom karticom. Sve grafike imaju 4GB brze HBM2 memorije a jači modeli su sertifikovani i za VR.

Za sada su najavljeni samo mini-desktop sistemi nazvani Intel Hades Canyon i jedan model ultrabook računara – HP Spectre 360 za 2018. godinu. Najava je da bi ovako tanak laptop bez problema mogao da pokreće sve igre u 1080p rezoluciji deluje poprilično impozantno. Ostaje još da se vidi kako će konkretno izgledati ova nova Intel-AMD ponuda a prvi uređaji se na tržištu očekuju u martu ove godine.

Related Articles