Split domaćin prvog Dota 2 Minor-a u novom peču

Split domaćin prvog Dota 2 Minor-a u novom peču

Ovogodišnja Dota 2 scena ne ostavlja vremena za odmor. Princip takmičenja je toliko nemilosrdan da su ekipe učesnice AMD Sapphire Dota PIT League imale svega 3 dana da eksperimentišu sa novim patch-om. Sledeća četiri dana (02.11.–05.11.) će približiti publici ko je najbolje uspio da se prilagodi masovnim promjenama unutar igrice. Kao nagradu, pobjednik će dobiti 150 QP-a (kvalifikacionih poena) i 135,000 dolara.

Minor u Splitu će ugostiti 8 ekipa — dvije direktno pozvane: Team Liquid i Newbee, kao i 6 ekipa koje su prošle kvalifikacije svojih regija: OG (Evropa)Virtus. Pro (CIS)Immortals (Sjeverna Amerika)SG E-sports (Južna Amerika)Vici Gaming (Kina)Fnatic* (Jugoistočna Azija).

*Fnatic će zamijeniti Mineski, koji je odustao od ovog Minora usled ličnih problema jednog od igrača ekipe.

Dota PIT će se razlikovati od ostatka ovosezonskih Minora u formatu takmičenja. Umjesto grupa, koje su karakterisale prethodne ovosezonske turnire, Dota PIT je karakteriše double elimination bracket. Osim toga, sve partije u donjem dijelu kostura će biti Best of 1 formata, sa izuzetkom finala, koje će biti Best of 3. Gornji dio kostura će se igrati u Best of 3 formatu, izuzev velikog finala, koje će biti Best of 5.

Ovaj format daje šansu autsajderima da prirede iznenađenje koje je itekako moguće sa novim patch-om. Favorita je teško odabrati, što zbog novog patch-a što zbog trenutne forme ekipa. Virtus. Pro ulazi kao pobjednik ESL Hamburga, Liquid je tu kao osvajač prethodnog The International-a i prvog ovosezonskog Minora, Newbee polako podiže svoju formu.. Pored ove 3 ekipe, za koje možemo reći da se svrstavaju u prvi red favorita, nikad ne treba otpisati Immortalsnezgodne Koreance, koji stilom igre podsjećaju na Wings Gaming (osvajače The International-a 2016), zatim OG, kojima je ovo prvi LAN događaj ove godine, tako da im motiva sigurno neće nedostajati, te uvijek nepredvidivi Vici Gaming. Kao autsajdere možemo računati SG E-sports i Fnatic, koji, čini se, trenutnom formom ne mogu parirati najvećim imenima svjetske Dota scene.

Turnir je već u toku, a prvi meč četvrtfinala je završen pobjedom Newbee nad SG-Esports 2:1. Iako je SGE dobro startovao, Newbee je na sirovi kvalitet preokrenuo rezultat i prošao dalje, što SGE stavlja u borbu na ispadanje u loser’s bracketu.

Ostale mečeve možete pratiti na DotaPit strimu OVDE.

AUTOR: Crunch_Doto

Related Articles