HARDWARE: Logitech G903

HARDWARE: Logitech G903

Logitech je sa svojim „flagship“ modelom G900 pomerio granice gejminga, pogotovu u pogledu bežičnog prenosa podataka, ali kako onda napraviti naslednika? Pa jednostavno, uzeti sve što je dobro i dodati još nekoliko zanimljivih opcija i novih tehnologija!

Bežično igranje brzinom svetlosti

Najveće unapređenje koje je doneo G900 je bila Lightspeed tehnologija – mogućnost bežičnog prenosa podataka brzinom koja je jednaka onoj preko kabla! To znači da je potpuno svejedno da li igrate dok je miš prikačen kablom ili preko posebnog wireless adaptera, u svakom slučaju će podatke razmenjivati sa računarom čak 1.000 puta u jednoj sekundi! I zaista koliko god smo se družili sa Lightspeed miševima nismo uspeli da primetimo nijedan lag niti bilo kakvu razliku u odnosu na miševe s kablom. Naravno G903 u potpunosti nastavlja ovu tradiciju i prosto izbija argument i najvećim skepticima da bežični miš nije pravo sredstvo za igranje. Upravo obrnuto, imate sve performanse miša sa kablom ali nemate problem kabla!

Konačno G903 je prvi model koji uvodi još jednu dodatnu revoluciju – mogućnost da bežično punite miša preko specijalne Powerplay podloge. U praksi to znači da miša nikada ne morate ni staviti na punjač već će se on sasvim lepo puniti dok vi bezbrižno igrate omiljene eSports naslove. Tako gledano imate sav komfor žičnog miša u smislu da ne morate da brinete o baterijama i slično, ali i dodatnu pogodnost da vam se ne petlja kabl po stolu. Naravno za to treba kupiti i posebnu podlogu koju nažalost još nismo imali prilike da isprobamo ali verujemo da je ovo rešenje kojem će se u budućnosti sve više pribegavati kada govorimo o bežičnim miševima za igranje. Sama baterija kada je u klasičnom modu igranja može trajati između 32 i 24 sata, zavisno od osvetljenja, a njeno vreme trajanja se može i produžiti ako nešto oborite performanse miša. Ipak mislimo da za tim nema potrebe jer čak i da nemate podlogu preko koje ga možete puniti, a svakako savetujemo da je nabavite, kada stavite kabl za punjenje i dalje možete da ga koristite sa vrhunskim performansama kao običan žični gejming miš.

Na to treba dodati i u G903 najsavremeniji PMW3366 optički senzor koji donosi rezoluciju u rasponu od 200 do 12.000 DPI, opet nezavisno od tipa konekcije, što je opet u samom vrhu bilo kog tipa gejming miša. Konačno dolazimo do težine koja iznosi samo 107 grama pa su iz Logitecha odlučili da G903 sada možete i otežati dodatnih tegom od 10 grama. Zanimljivo je da se nekada gledalo samo kako da bežični miševi budu što lakši jer su tu gubili trku sa žičnim modelima a da je ovaj miš toliko olakšan da ga poneki igrači moraju „veštački“ otežati.

Zadržan visok nivo luksuza

S obzirom da se radi o vrhunskom modelu sve je i na ovom uređaju kao i na G900 podređeno i utisku luksuza, počev i od kutije. Kada je otvorite videćete uređaj na nekoj vrsti pijedestala što daje jako lep prvi utisak ali u suštini predstavlja možda i nepotrebnu šminku. U samom pakovanju se nalazi miš, kabl za povezivanje (ili produžni za USB risiver), sam risiver i mala kutijica. Prvo nas je zainteresovalo šta je u kutijici i onda smo shvatili da se tu nalaze tegić od 10 grama i dodatni dugmići?! Šta je ideja – Logitech je ovaj miš zamislio kao ambidextrous, dakle da mogu ravnopravno da ga koriste i levoruki i desnoruki korisnici. Međutim kod većine tih modela u poslednje vreme vidimo da se najčešće dodatna dva dugmeta nalaze na lokaciji koja bi odgovarala palcu desne ruke, dakle levoruki korisnici nisu baš potpuno ravnopravni. S obzirom da se radi o dosta skupom proizvodu Logitech je odlučio da korisnik sada sam može prilagoditi miša sebi tako što može po potrebi dodati ili skinuti po dva dugmeta sa leve ili desne strane i umesto njih staviti odgovarajuće maske. Ukoliko želite da imate više dugmića možete čak i da ih stavite i sa jedne i druge strane i da im onda u pripadajućem softveru dodelite odgovarajuće funkcije. Kroz softver podešavate i podeoke promene DPI osetljivosti a uređaj sva podešavanja pamti u internoj memoriji pa nije potrebno da ga ponovo podešavate kada ga odnesete na drugi računar, čak i ako taj računar nema Logitech softver instaliran.

Miš je obložen vrhunskom gumiranom plastikom sa nekoliko hromiranih detalja i što se tiče utiska pri dodiru on je stvarno fenomenalan. Sa zadnje strane se nalazi Logitech G logo koji svetli onako kako mu vi zadate, a na gornjoj strani je i taster za promenu DPI osetljivosti sa odgovarajućim indikatorom. Iako su svi materijali zaista vrhunski treba obratiti pažnju da nekome ova miš može biti malo previše pljosnat, svakako je oblik koji treba probati pre kupovine, pogotovu imajući u vidu visoku cenu proizvoda.

Skupa igračka

G903 svakako opravdava to što je na vrhu inače izvanredne ponude Logitech gejming miševa – tu su sve najnovije tehnologije, bežično punjenje, konekcija jednaka kablu, fenomenalni materijali i mogućnost podešavanja. Međutim treba imati u vidu da je ovo uređaj koji košta poprilično a ako želite pun ugođaj koji podrazumeva i Powerplay podlogu koja, pogodićete, opet nije baš jeftina. Naravno ako sebi sve ovo možete da priuštite nema nikakve dileme da ćete imati najbolje gejming iskustvo.

 

Karakteristike:

Model Logitech G903 Chaos spectrum
Tip Optički miš
Povezivanje Wireless/USB
Senzor 12.000 DPI
Dodatno DPI prebacivanje, Lightspeed tehnologija, podešavanje osvetljena, mogućnost odabira broja dugmića za levoruke i desnoruke korisnike, mogućnost bežičnog punjenja.

 

Related Articles