HARDWARE: Lenovo Legion Y520

HARDWARE: Lenovo Legion Y520

Prošla godina je bila poprilično revolucionarna na polju gejming laptopova – postali su skoro jednako moćni kao i desktop računari pri čemu više ne koštaju toliko dramatično i nisu teški toliko da vam otpadne rame kada ih nosite. Upravo jedan primerak takve filozofije pristupačnog a moćnog gejming laptopa nam dolazi od firme Lenovo – u pitanju je model Legion Y520.

Karbonski dizajn

Prvo što se primeti kada se Y520 uzme uz ruku jeste njegov dizajn baziran na karbonskoj teksturi u kombinaciji sa dobrim stilizacijama Y slova koje Lenovo koristi za svoje gejming serije. Zato sam laptop ima malo drugačiju siluetu nego što smo navikli ali mu opet to daje poseban šmek. I treba naglasiti da kod Y520 taj gejmerski šmek nije postignut šljaštećom šminkom već upravo najbolji efekat daju nešto diskretniji a lepo uklopljeni detalji. S obzirom da se radi o modelu sa 15.6“ ekranom u Full HD rezolucije sami gabariti su poprilično standardni za bilo koji model laptopa iz ove klase i zapravo sakrivaju koliko se moćne komponente nalaze u njemu. Jedino što ga odaje jesu mrežasti hladnjaci sa zadnje i donje strane uređaja koji su zaduženi za sklanjanje toplote. Ako bi se na ovakvom računaru mogla naći neka zamerka to bi onda verovatno bila činjenica da je najvećim delom izrađen od plastike, dosta kvalitetne doduše, ali to moramo posmatrati u kontekstu da je Y520 među cenovno pristupačnijim uređajima na tržištu gejming laptopova. Posebno je dobro i što odabir materijala utiče na značajno smanjenje mase uređaja pa je ceo laptop težak samo 2.4kg što je zaista odlično za ovu klasu a ni ispravljač punjača nije ništa veći od uobičajenog što je dugo bila boljka gejming laptopova. Na polju prenosivosti ovaj model zaista može da dobije samo najviše ocene.

Kada se otvori se odmah primećuje crveno osvetljena gejmerska tastatura koja daje zapravo jako dobar osećaj prilikom kucanja. Ispod nje se nalazi touchpad koji sasvim lepo reaguje ali nam je povremeno malo pravio problem sam dizajn jer zbog njega levo i desno dugme ne idu skroz do ivica površine kojom upravljate pa se dešavalo da „kliknemo u prazno“, odnosno da pokušavamo da stisnemo deo koji je samo ukrasna plastika. Portovi za proširenje su sa obe strane uređaja i ima ih sasvim dovoljno, a posebno je značajno da ima 3 USB 3.0 porta kao i jedan novi USB-C. S obzirom da je sam računar dosta tanak LAN port je skraćen tako da ga je potrebno „otvoriti“ prilikom ubacivanja kabla ali to i daje dobru indikaciju koliko je smanjena debljina. Već je postalo uobičajeno da u laptopovima ove klase ne postoji optički uređaj koji je realno već i prevaziđen i na taj način se stvorilo mesta za druge komponente. Treba naglasiti i da model koji smo mi imali na testu nije imao čitač SD kartica ali i da modeli sa nešto slabijim grafičkim karticama imaju taj slot a na uštrb Displayport izlaza, tako da potencijalno treba obratiti pažnju na te sitne razlike.

Odlične performase

Kod gejming laptopova su performanse najbitnija stvar, a pre svega koliko je jaka grafička kartica u odnosu na desktop konkurente. I tu se desila najveća promena izlaskom serije 10 Nvidia grafičkih procesora za mobilne računare. S obzirom da smo ranije uvek pričali o mobilnim grafičkim karticama koje su u nekom procentu bliže ili dalje od desktop modela sada je ta dilema rešena – radi se praktično o istim čipovima. Kako je značajno smanjena njihova potrošnja energije i grejanje postalo je moguće staviti ih i na laptop računar. I onda dolazimo do toga da Lenovo Y520 ima ugrađenu GeForce GTX 1060 grafičku karticu sa 6GB interne memorije koja je skoro pa identična desktop modelu. S obzirom da smo već govorili kako ovaj čip bez problema može sve današnje igre da pokrene u 1080p rezoluciji u približno 60fps, a da je ekran na Y520 upravo rezolucije 1920×1080, jasno je da je ovo praktično idealno rešenje. Pritom matirani IPS ekran na ovom laptopu je odličan za igranje čak i u jako osvetljenim prostorijama. Jedini uslovno rečeno nedostatak je da za maksimalne performanse u igrama morate sa sobom nositi i punjač, odnosno priključiti računar na struju, ali to se nekako već podrazumeva. Samo na pogonu baterije on izdržava tek negde oko 3 sata korišćenja i to u mnogo manje zahtevnim aplikacijama od igara, ako se igrate taj period može biti i tri puta kraći.

Naravno iako grafička kartica jeste jako bitan detalj ni ostatak računara ne zaostaje po performansama, naprotiv. Pre svega u njegovom srcu je četvorojezgarni Intel i7-7700HQ procesor sedme generacije koji radi na 2.8GHz standardno, odnosno 3.8GHz boost clocku uparen sa više nego dovoljnih 16GB DDR4 memorije. Kada govorimo o opcijama skladištenja podataka na ovom modelu je to zaista i više nego komforno – tu je SSD od 512 GB kao i standardni hard disk od 2TB, i više nego dovoljno za sve vaše igre.

Posebno treba istaći softverska unapređenja koja dolaze uz Lenovo preko njihovih aplikacija. Sam Windows je na početku već podešen da bude u znaku Lenovo gejming segmenta ali pored te šminke ima tu i zaista značajnih stvari. Pre svega je bitan Lenovo Nerve Sense softver koji vam omogućava da pojačate sistem hlađenja za ekstremne performanse, da mrežni adapter daje prioritet igrama u odnosu na drugi saobraćaj ili da na lak način isključite tastere koji vam mogu smetati, poput Windows tastera. Tu je i poseban softver za lako snimanje sadržaja iz igara a koliko Lenovo posvećuje pažnju ovom segmentu korišćenja se vidi i po tome što postoji i posebno dugme na tastaturi namenjeno upravo snimanju. Dobra stvar je i Lenovo Settings koji predstavlja unapređene opcije iz Windowsa i u kome se može podesiti jako puno zanimljivih stvari kao što je na primer ponašanje WiFi adaptera u odnosu na vašu lokaciju, ekrana, ponašanje tastature i touchpada , web kamere i slično. Meni lično najinteresantnija opcija je bila vezano za bateriju nazvana „Conservation mode“. Naime svi mi znamo da nije baš najbolje za bateriju kada je uvek na punjaču i puni se na 100% kapaciteta jer joj to vremenom smanjuje kapacitet. Zato Lenovo nudi ovu opciju koja će kapacitet baterije uvek držati na 55-60% i na taj način je čuvati. Naravno treba samo zapamtiti da se isključi ovo podešavanje pre nego što planirate da računar neki duži vremenski period da koristite bez priključivanja na struju kako bi se napunila baterija do 100%.

S obzirom da je gejming laptop nekako arhitip računara koji bi trebalo da je skoro uvek na punjaču smatram da je ovo baš korisna i bitna opcija na koju treba obratiti pažnju.

Inače kada već govorimo o performansama treba naglasiti i da je sistem hlađenja izuzetno dobro rešen i da čak ni pod velikim opterećenjem nije proizvodio veću buku, čak ni kada se uključi mod ekstremnog hlađenja, što je za svaku pohvalu. Obratite pažnju ipak da ventilatori duvaju na dole od računara pa neće biti baš prijatno da se igrate ukoliko vam je računar u krilu, ali realno gledano ne znam baš nikoga ko bi ga na taj način ni koristio. Sve klasične površine su i u ovim vrelim letnjim mesecima ostajale hladne i pod najvećim opterećenjima.

Pravi gejming laptop za ne tako puno novca

Model Lenovo Y520 koji smo imali na testu predstavlja praktično najbolji u svojoj seriji i samim tim nosi i nešto višu cenu ali se ona i dalje kreće u okvirima nečega što bi bilo povoljno za ovako jak gejming laptop. Međutim ako pristanete na neke kompromise pa odaberete ovakav računar sa i5 procesorom, 8GB memorije i GTX 1050Ti grafičkom karticom i sa samo standardnim hard diskom cena se spušta na nekih oko 900 evra a i dalje dobijate izuzetnu gejming mašinu u jako malom pakovanju. Kada to uporedite sa desktop računarom istih performansi sa sve monitorom dolazimo do toga da je razlika u ceni manja od par stotina evra. Samim tim dilema između desktopa i laptopa za gejming postaje značajno veća. Naravno svaka od ovih formi će uvek imati svoje zaklete pobornike jer je laptop lako preneti a desktop nudi veći komfor u vidu periferija, većeg ekrana i slično. Međutim činjenica je da su laptopovi za gejming napravili kvantni korak unapred a Lenovo Y520 je pravi predstavnik tog novog talasa.

Karakteristike:

Model Lenovo Legion Y520
Procesor: Intel Core i7-7700HQ
Grafička karta: Nvidia GeForce GTX 1060 6GB
Memorija: 16GB DDR4
Hard disk: 512GB SSD + 2TB HDD
Povezivanje 1xHDMI, 1x DisplayPort, 3xUSB 3.0, 1x USB-C, Gbit LAN, WiFi, Bluetooth
Ekran 15.6“ IPS anti-glare 1920×1080
Težina 2.4 kg

Testiranje:

Igra Rezolucija 1920×1080 ultra detalji – average FPS
Witcher 3 65.3
Rise of the Tomb raider 79.6
Far Cry Primal 68.1
Battlefield 1 74.4

 

 

Related Articles