Frozen Throne analiza: Blood Razor, Mountainfire Armor, Ghastly Conjurer i Professor Putricide!

Frozen Throne analiza: Blood Razor, Mountainfire Armor, Ghastly Conjurer i Professor Putricide!

Nakon pomalo razočaravajućeg prvog dana promocije karata, kada su nam prikazane svega 3 karte i to tri poprilično osrednje do loše karte, drugog dana promocije The Frozen Throne karata imali smo prilike da se upoznamo sa čak sedam novih karata.

Videli smo nove Warlock i Hunter legendarne karte, još jednu novu neutralnu legendarnu kartu, prvu Epic neutralnu i po jedanu Mage i Warrior Rare kartu, kao i novo Warrior oružje. Ah da, tu je i novi Rogue heal!

Pa da ne davimo previše, dug je tekst pred nama, bacamo se na analizu ovih osam novih karata, imamo što-šta zanimljivo tu. U prvom tekstu danas pričamo o Blood Razor, Mountainfire Armor, Ghastly Conjurer i Professor Putricide, a u nastavku dana ćemo izbaciti tekst i o preostalih četiri karata.

 

Blood Razor

Deaths Bite, dobrodošao nazad. Iako moramo da priznamo da je sam dizajn karte poprilično “dosadan”, odnosno već viđeno, samo u drugoj formi, ono što je neosporno jeste da je u pitanju jako dobro balansirana karta koja će, apsolutno smo sigurni, naći mesta u mnogim Warrior špilovima.

Istina, za 4 mane 2/2 oružje deluje veoma slabo, ali ne treba na ovu kartu gledati tako. Čak dva Whirlwind efekta, i kao battlecry i kao deathrattle, čine ovu kartu neverovatno fleksibilnom i svestranom.

Služiće odlično za čišćenje tabli agresivnih špilova i u osnovi na Blood Razor možemo gledati kao na dva puta mini Swipe (3 damage jednom minionu i 1 damage svim ostalim). Osim toga, Warrior ima mali milion karata koje su uvek profitirale od Whirlwind efekata: Execute, Sleep with the Fishes, Armorsmith, Battle Rage, Frothing Berserker, Bloodhoof Brave, Grommash Hellscream… Sve su ovo karte koje su u raznim Warrior špilovima i te kako igrane i koje znatno podižu vrednost ovom oružju.

Možda upravo ova karta izrodi neki novi Tempo Enrage Warrior špil, ili možda dobijemo neku novu combo kartu kao što je svojevremeno bio čuveni Grim Patron. Možda se pomalo zaboravljeni Grommash vrati kao klasični Warrior finišer u kombinaciji sa ovom kartom.

Opcija za nove ili nove-stare špilove je puno, ali naravno puno toga će zavisiti i od ostatka ovog seta i toga da li će ponuditi nešto novo što će biti podjednako efikasno kao i Quest Taunt Warrior.

 

Mountainfire Armor

E ovo je već zanimljiv i originalan dizajn koji nam se jako sviđa. Po prvi put u istoriji igre dobijamo kartu koja radi nešto isključivo ukoliko je protivnikov potez.

Za 3 mane 4/3 su odlični agresivni statsi, a kada se preko svega toga doda i to da nam karta daje 6 armora, čini se kao zaista moćan minion.

Zanimljiva je “tenzija” koju ova karta stvara kod protivnika, ali i kod samog igrača koji odigra Mountainfire Armor. Pravilna procenata “ostaviti živu ili ubiti” je nešto što će izdvajati bolje od lošijih igrača i takve karte uvek pozdravljamo.

Imajući u vidu agresivne statse, deluje pomalo čudno da na sebi ima defanzivni Deathrattle, ali je to u redu jer stvara veći pritisak kod protivnika i samim tim ga više forsira da ga ubije i da vam 6 armora.

Karta potencijalno može naći mesto u nekom Tempo/Midrange Warrioru, zajedno sa možda Taunt aktivatorima kao što su Sunfury Protector i Defender of Argus, koji će naterati protivnika na trejd i garantovanih 6 armora.

Dobra je i kao neka vrsta anti-Doomsayer karte, pogotovo protiv Freeze/Burst Mage špilova, ali Warrior nikada ni nije imao problem sa takvim Mage špilovima.

Mesto gde pogotovo deluje zanimljivo jeste Nzoth Control Warrior, gde može imati višestruku ulogu i garantovati armor ukoliko protivnik odigra neki AoE nakon vašeg N’zotha.

Na kraju, drago nam je kada vidimo neki originalan kocept poput ovog, i biće zanimljivo videti da li će i gde će ova karta neći svoj dom.

 

Ghastly Conjurer

Prva Mage karta koju vidimo u ovoj ekspanziji, ukoliko ne računamo potencijalno procurelu Mage Hero kartu. Statsi, iako deluju loše, su zapravo tek za 1 attack slabiji od vanila 3/6 statsa koje očekujemo za 4 mana, tako da nije toliko problematično.

Čak 6 Health i 2 Attack garantuju da će karta uspeti da trejduje par puta protiv agresivnog špila pre nego što umre, što je sasvim ok. Čistiće Toteme, Token minione, male 1 i 2 dropove…Naravno, prava snaga kod Ghastly Conjurer je što nam daje jedan primerak karte Mirror Image.

Ova karta je nekada imala “legit” mesto u starom Freeze Mageu kao jeftini spell za Archmage Antonidas, ali je isto tako bila standardan izbor u Tempo Mage varijacijama, kao hrana za karte Mana Wyrm i Flamewaker, ali i kao odlična zaštita za njih, pogotovo protiv špilova koji se oslanjaju na direktne trejdove kao način uklanjanja miniona.

Upravo u sličnoj ulozi vidimo i ovu kartu. Mirror Image odavno više nema tu snagu da bi zaslužio mesto u špilu, ali ako ga dobijemo van špila, onda je svakako dobrodošao. Osim kao odlično gorivo Mana Wyrmu i Antonidasu, Mirror Image služe i kao efikasna odbrana od agresije dok ne stabilizujete stvari.

Takođe, ova karta izgleda kao odličan dodatak Quest Mage špilovima, jer radi sličnu ulogu koja je ovom špilu potrebna – defanzivna karta koja vam daje jeftini defanzivni spell koji uz to radi ka bržem rešavanju vašeg Questa.

Dakle, iako na prvi pogled mnogima verovatno ne deluje kao moćna karta, u pitanju je jedan zaokruženi defanzivni paket koji će moći da ispunjava razne zadatke u mnogim varijacijama Mage deckova, tako da smo sigurni da će Ghastly Conjurer videti igru u meta špilovima.

 

Professor Putricide

Poslednja karta o kojoj pričamo u ovom tekstu je Professor Putricide, Hunter legendarna karta! I to prva Hunter legendarna koja nije Beast! Ukoliko naravno ne računamo “specijalne” legendarne karte kao što su Quest i Hero karte, koje su stigle sa poslednjim dvema ekspanzijama.

Professor Putricide je čuveni “zli genije” koji je razvio sav bioterorizam, da ga tako nazovemo, za Scourge. U Hearthtstone, on ulazi kao legendarna sa Secret sinergijom.

Odlični agresivni vanila statsi i zaista sjajan efekat nam ostavljaju utisak da će ova karta svakako biti jedan od hitova ove ekspanzije. Na prvi pogled podseća malo na Lyra the Sunshard, ali generiše samo Secrete, doduše “džaba”, odnosno direktno u igru.

Imajući u vidu odlične statse, dovoljno je jedan Secret da odigramo i već smo izvukli veliki Value iz ove karte. Naravno, san je da iskombinujemo Cloaked Huntress i Professor Putricide, ali da bi to bilo sigurno trebamo čekati turn sedam i čuvati obe karte + gomilu Secret karata, što će biti praktično nemoguće, jer Hunter retko kada ima taj luksuz da gomila karte u ruci.

Još neke nezgodne situacije koje se mogu dešavati je da imate dva Secreta u ruci da ga aktivirate i kada odigrate prvi on vam da baš ovaj koji vam je ostao u ruci, pa onda ne možete da igrate i tu kartu za ekstra value.

U vreme Karazhan mete Secret Hunter je bio veoma jak tier 1/2 špil, koji je ubijen Gadgetzan metom, a Putricide svakako deluje kao karta koja može da vrati nazad snagu ovog špila.

Sve govori u prilog ove karte, jedino ostaje da vidimo da li će se stvoriti pravi uslovi da Secret Hunter bude dobar meta deck. Naravno, gotovo izvesno očekujemo i bar jedan novi Hunter Secret.

Toliko za prvi deo dana, a u nastavku očekujte još jedan tekst gde ćemo govoriti o kartama Prince Taldaram, Nerubian Unraveler, Blood-Queen Lanathel i Vampiric Poison.

Autor: Nikola Savić

Related Articles