Sastavljanje best buy računara za CS:GO

Sastavljanje best buy računara za CS:GO

Pričali smo o povećavanju FPS-a, to je donekle rešenje za igrače, ali ukoliko želite više frejmova kupovina računara je svakako najbolji izbor. Sklapanje konfiguracije zahteva vremena i znanja, a ako se razumete u to, za relativno mali novac možete sklopiti odličan racunar. Da ne bude zabune, konfiguracija je namenjena za sve igre, a ne samo za CS:GO.

Da odmah razjasnimo par stvari. Cene koje ćemo navesti su neke prosečne cene na internetu, neke navedene karakteristike mogu da se nađu i po nižoj ceni. Sklopljena konfiguracija neće biti jeftina, ali ako uzmemo u obzir da gotove konfiguracije u našim radnjama od npr. 350 evra nude samo neku skromnu grafičku karticu koja je izasla pre 4, 5 godina, te procesore koji su odavno zastareli, onda će vam ova konfiguracija izgleda prilično dobro, pa da krenemo redom.

Procesor – Intel G4560 (55 evra)

Krenućemo od najvažnije stvari za rad računara. Odmah da se ogradimo, svi znamo da je za CS:GO najbitniji jak procesor, ako pričamo o Intelu, to je neki i5, koji u zavisnosti od modela i generacije košta oko 170 evra, ali kako ovde sklapamo jeftiniji računar, nemamo taj luksuz. Naša preporuka je Intelova serija G, konkretno model G4560, koji se pokazao skoro identičan i3 modelima. Na tržištu trenutno nećete naći procesor koji nudi bolji odnos cene i performansi, apsolutni best buy. Procesor koji je izašao ove godine, Intel je rešio da snizi cene, kao odgovor na AMD Ryzen seriju. Radi na 3.50 GHz, sa dva jezgra, ali kako Intelovi procesori uglavnom imaju mogućnost hyper threading-a, to je slučaj i sa G4560, tako da imate 2 fizička i 4 logička jezgra. Procesor je izašao 2017. godine, ovo je 7. generacija, koja nosi naziv Kaby Lake, izgrađenog na bazi 14nm. Karakteriše ga veoma mali utrošak energije, skoro duplo manje nego FX-6300, sa kojim ga upoređuju. Interesantno je da je na testovima ovaj procesor parirao i3-6100, beležio je oko 5% slabije rezultate, sa tim da košta gotovo duplo manje od i3-6100. Komparaciju ova dva procesora možete pogledati OVDE.

Matična ploča – MSI H110M Pro-VD (50 evra)

Ova matična ploča nudi sve što je potrebno, za ovu cenu je sasvim pristojan izbor, i ne možete da očekujete više. Podržava Intel procesore, i7/i5/i3/Pentium/Celeron, tako da je kompatibilna sa našim procesorom. Ima 2 slota za memoriju, a podržava DDR4 generaciju. Maksimalni podržani radni takt RAM memorije je 2133MHz, što je odlično, kada pričamo o RAM memoriji, podržava do 32GB. Na matičnoj se nalaze i četiri USB 2.0 i dva USB 3.1 priključka sa zadnje strane, i jedan 2.0 i jedan 3.0 USB priključak sa prednje strane. Na njoj imate i Intel integrisanu grafičku karticu, pa može da posluži, a ako ne igrate video igre, biće vam dovoljna za svakodnevni office rad.

Grafička kartica – MSI GTX 1050 2GB GDDR5 (120 evra)

Kako smo na procesoru “uštedeli”, možemo priuštiti nešto skuplju grafičku karticu, iako se definitivno ne uklapa u jeftinu grupu. Ova kartica je proizvdena da bude naslednik GTX 750 modela, koji se smatra za dobru kupovinu. Rađena je na najnovijoj Pascal arhitekturi, pa možemo reći da pruže veoma dobre karakteristike u odnosu na cenu. Ova kartica ima 2GB GDDR5 video memorije, isto kao i GTX 750 Ti model, koji je već zastareo, a i u drugim karakteristikama je lošiji od GTX 1050, tako da vredi dodati malo više novca za ovu karticu, umesto GTX 750 modela. AMD je izbacio neke dobre grafičke kartice koje su cenom osvajale igrače (poput RX460), ali se čini da je NVIDIA sada napravila pravi posao. GTX 1050 postoji i u Ti verziji, koja nudi 2GB memorije više, ali i nešto vipe CUDA procesora, doduše osetno je skuplja. Ukoliko ste više fan AMD grafičkih kartica, neka alternative je upravo RX460, ili neki od R7 ili R9 modela. Postoji više proizvođača GTX 1050 kartice (Palit, Zotac, MSI…), mi smo se opredili za MSI. Uzimajući u obzir da je ova grafička prilično nova (oktobar 2016.), te da je rađena u novoj Pascal tehnologiji, sigurno je pravi izbor, koji će se bez problema nositi sa novim naslovima.

RAM – Crucial 8GB DDR4 2133MHz CL15 (57 evra)

Ukoliko samo igrate CS:GO, radna memorija od 4GB će biti jedva dovoljna, ali ukoliko imate ograničen novac, služiće vam. Pored CS:GO imate uključen Steam, TeamSpeak, Discord, plus memorija koju oduzima sistem za rad, 4GB će teško moći sve to da pokrije. Ipak, može biti neko privremeno rešenje, dok ne dokupite nove gigabajte RAM-a. Naša preporuka je ipak 8GB DDR4 memorije, koja sada postaje standard. Radni takt od 2133MHz, što je dosta dobro, a i vaša matična ploča će to podržati. Što se tiče proizvođača, ne morate uzimati one najskuplje, jer su razlike minimalne, pa smo se mi opredelili za neki srednji rang.

HDD – Toshiba SATA3 7200 500GB (40 evra)

Ovde se može uštedeti određeni novac. Gotove konfiguracije često nude memoriju koja nama nije potrebna i ne možemo da je popunimo. 500GB hard diska će većini igrača biti dovoljno, a ako na računaru igrate samo CS:GO, nećete imati nikakvih briga za skladištenje ostalih podataka, filmova, slika… Naravno, SSD je bolji izbor, razlika u brzini računara se jasno vidi, ali kako je ona i dalje skupa, nije pravi izbor za našu konfiguraciju.

Kućište i napajanje – Raidmax RX-400XT (30 evra)

Kako su komponente koje smo sastavili mali potrošači energije, nećete morati da trošite novac na neko najskuplje napajanje. Da se razumemo, napajanje je veoma važno, loš odabir može napraviti dosta problema. Preko PSU kalkulatora možete izračunati koliko vam W treba da biste nesmetano koristili računar. Ovim komponentama treba oko 150W snage za rad, pa je Raidmax RX-400XT sasvim dovoljno, ima 400W snage, a efektivna snaga je oko 300W, što je i više nego dovoljno. U duhu štednje, nećemo odabrati neko skupo kućište, koliko god nas privlačilo to što svetli različitim bojama, i ima providne stranice. Odaberite neko jeftinije kućište, u našim radnjama ih ima od nekih 13e.

Ukupna cena ovako sklopljenog računara iznosti 365 evra. Sklopljeni računar će ispuniti većinu vaših zahteva, bez problema ćete igrati sve popularne multiplayer igri, kao i nove naslove. Dobijate konfiguraciju sa komponentama koje su nove, rađene u najnovijim arhitekturama, te neće tako brzo zastariti i dugo će moći da podrže sve zahtevnije igre.

Related Articles