HotS: Novi balance patch – nerf na MSB metu

HotS: Novi balance patch – nerf na MSB metu

Gotovo svakog dana se očekivao ovaj balans patch, jer par heroja jednostavno odskače od ostalih. Mid-Season Brawl je postavio novu metu, koja se dosta primenjuje, pogotovo u višim divizijama.

Pored par sitnih izmena na nekim herojima, zahvaćeni su svi “meta” heroji sa pro scene, ili ipak nisu? Nije moglo da nam ne zapadne za oko da još jednom u patch notesu nema Traitor Kinga. Anub’arak se ponovo izvukao i ovog puta.

Koliko je Anub popularan na pro sceni govori podatak sa Mid-Season Brawla. Popularnost ovog heroja je najveća i iznosi čak 97%, što znači da je ili pikovan ili banovan u skoro svakoj partiji. Onda dolazimo do druge činjenice, a to je da je u svakoj od ovih partija ultimate izbor igrača bio Cocoon! U competitivu ovaj ulty je jednostavno prejak i pravo je čudo što do sada nisu reagovali iz Blizzarda. Za razliku od njih ima onih kojima se ove izmene ne sviđaju. Tako je Warrior igrač Tricked eSporta, AlexTheProG odmah po izlasku patch prokomentarisao promene na sledeći način:

Takođe poznati strimer i komentator KendricSwissh dao je par korisnih saveta kako bi Cocoon trebao da bude izmenjen:

No, dosta o onome što nije promenjeno. Ovde smo da vidimo koji su to heroji izmenjeni i kako će to uticati na dalji tok igre. Ostaćemo još malo pri MSB i kako je ovaj turnir izmenio tok igre. Heroj sa jednakom popularnošću kao Anub je Genji. Logična odluka je da se malo nerfuje ovaj sajber ninja. Shuriken Mastery [Q] na levelu 4 sada daje 25 umesto 30 bonus damage. Ovo je bio jedan od onih lakših quest talenta koji se jako brzo završi. Činjenica da prva polovina talenta već daje ovaj bonus damage je bila malo prejaka, tako da ova promena i nije iznenađujuća. Takođe, Dodge na levelu 7 dobija ozbiljan nerf. Ovo je već drugi put da Blizzard menja ovaj talenat. Prvo je bilo 6 sekundi, pa zatim 8, a sada je velikih 12 sekundi. Gotovo sigurno će sada ovaj talenat otići u zaborav, jer se ionako do sada borio za opstanak pored smanjena cooldown na Reflect koji je u većini slučajeva bio bolji izbor.

Dolazimo do Uthera. Ovaj Paladin je takođe imao ogromnu popularnost na MSB, skoro isto kao Genji i Anub. Odlično se uklapao u double support partije, ali smo ga često gledali i u ulozi solo supporta. Postavlja se pitanje, šta je to toliko bolje od Cleansa kada su pro igrači spremni da žrtvuju ovu prejaku alatku. Odgovor je naravno Guaridan of Ancient Kings! Ovaj talenat na levelu 7 bio je “broken” i negirao je “CC chain burst” gotovo bolje nego Cleans. Izmena ovog tipa bila je toliko očekivana da ste mogli kuću da stavite na nju. Smanjen je armor sa 75 na 50, i sada će već statistika na levelu 7 varirati. Videćemo da li će se i dalje odlučivati za ovaj izbor ili će Cleans ponovo biti u modi. Podsećamo još da Uther ima najbolji Cleans u igri. Jedini može da smanjuje cooldown za čak 5 sekundi sa svakim Basic Attackom.

Tassadar se takođe vratio u kombinaciju sa AA herojima, pa je zbog toga bio meta ovih izmena. Dobio je nerf na lifesteal kod Plasma Shield [Q], kao i nerf na Khala’s Embrace [Q] na levelu 4 gde je smanjen bonus lifesteal sa 90% na 75%.

Dehaka, još jedan MSB junak dobija mali nerf na Basic Attack. Međutim, ono što je veći problem jeste povećan cooldown na Burstalker [Z] za 10 sekundi. Ovo će dosta uticati na njegov split soak, s obzirom da je po tome bio najpoznatiji. D.Va je dobila par standardnih nerfova kada neki heroj kreće da se izdvaja iz mase. Smanjen je Basic Attack, Health i HP regen, ništa alarmanto za sada.

Malthael… Poradovali smo se kada smo videli njegovo ime u patch notesu, ali nakon što smo pročitali isti nismo oduševljeni. Digla se velika prašina da li je ovaj heroj OP ili ne, i da li zaslužuje nerf. Pisali smo baš juče o tome kako zaslužuje nerf, ali da li je ovo dovoljno? Povećan je cooldown na Tormented Souls [R] za 20 sekundi i to je to. Izmenjeni su talenti, ali čak ne ni oni najbitniji. Sitne izmene na ovim talentima možete pogledati OVDE.

Heroji koji su još vredni spominjanja u ovom patchu su Brightwing i Lucio. BW je dobio sitnu izmenu na svoj [E] Pixie Dust, koji može da utiče na njegov izbor u draftu. Pixie Dust više ne daje Block već sada daje 30 Spell armora. Takođe, Shield Dust na levelu 13 sada ima novu funkcionalnost i daje 50 Physical armora dok traje shield. Zanimljiva izmena koja može da orjentiše ovog malog zmajića kao anti-mage hilera. Lucio dobija nazad svoju staru slavu kroz Healing Boost [W]. Amp It Up se vratio na 15.5, tako da možemo možda ponovo da očekujemo malo muzike u Nexusu.

Ostale sitne izmene na Zeratulu, Thrallu, Zul’jinu, Probiusu i Medivhu možete pogledati OVDE.

 

 

 

Related Articles