Azijski olimpijski komitet uvodi esportove na Azijskim igrama!

Azijski olimpijski komitet uvodi esportove na Azijskim igrama!

Azijski ogranak olimpijskog komiteta, koji predstavlja krovnu sportsku organizaciju na ovom najmnogoljudnijem kontinentu sveta, će po prvi put u istoriji esporta dovesti esport discipline na do sada tradicionalno sportskim takmičenjima, i to na Azijskim igrama 2018. godine u Džakarti i 2022. godine u kineskom gradu Hangdžou.

Azijske igre predstavljaju najveće sportsko takmičenje u Aziji i pandan su Olimpijskim igrama, pa je tim pre ova odluka važna i veliki korak ka izjednačavanju i priznanju esportova u rangu sa ostalim sportovima. Pored dolaska na Azijske Igre, esport stiže i na Asian Indoor and Martial Arts Games 2017 u Turkmenistanu, takođe jedno od tradicionalno velikih sportskih dešavanja u Aziji, koje se održava na svake dve godine.

Dolazak esportova na najvećim sportskim manifestacijama Azije rezultat je partnerstva Olimpijskog komiteta Azije i kompanije Alibaba, jedne od najvećih kineskih i svetskih kompanija koja poslednjih godina prikazuje sve veće interesovanje za razvoj esporta i planira ulaganje od preko 150 miliona dolara u njegov razvoj.

Predsednik Olimpijskog komiteta Azije, Ahmad Fahad Al-Sabah, rekao je da je ta organizacija uvek težila ka razvoju i unapređenju azijskog sporta i da u skladu sa tim prepoznaje dalekovide poglede kompanije Alibaba kada je esport u pitanju i zato sa zadovoljstvom najavljuju istorijsko pojavljivanje esportova na Azijskim igrama u narednim godinama.

 

Related Articles