Ajaks se pridružuje fudbalskim velikanima u Esportu

Ajaks se pridružuje fudbalskim velikanima u Esportu

Još jedan veliki evropski fudbalski klub je rešio da uđe u esports vode.

U esports svetu će ova godina svakako ostati upamćena po velikom broju poznatih evropskih fudbalskih klubova koji su rešili da uđu u esports vode.

U Severnoj Americi je od ranije počela praksa da tradicionalni sportski klubovi ulažu u eSports, ali u Evropi to sve do ove godine nije zaživelo. Počelo je kao presedan, da bi se onda polako ređala velika imena sa objavama ulaska u eSports svet. Akcenat je uglavnom na FIFA igračima, ali se priča brzo širi i na ostale naslove.

Barijeru je probio Volfsburg, koji je angažovao tim FIFA igrača, a pratio ga je Vest Hem Junajted potpisujući ugovor sa takođe FIFA igračem, Šon ‘Dragonn’ Alenom.

Priča nakon toga kreće ozbiljnije, kada u aprilu čuveni Šalke kupuje čitav League of Legends tim, i najavljuje ulazak u druge esportove.

Trend zatim prati i španski velikan Valensija, koja u junu osniva Hearthstone, FIFA i Rocket League timove, sa planom da napravi i ozbiljan LoL tim.

U međuvremenu se bogati Mančester Siti uključuje u priču početkom jula, angažovanjem mladog FIFA igrača Kierana ‘Kez’ Brauna, a nedugo nakon toga su krenule glasine da bi i gradski rival Mančester Junajted mogao da se odluči na sličan potez.

Par nedelja kasnije se i portugalski vicešampion, Sporting iz Lisabona, uključuje u priču, potpisivanjem ugovora sa portugalskim FIFA igračem, Francisko ‘Quinzas’ Kruzom, bivšim članom tima Dignitas.

Turski fudbalski klub Bešiktaš je otkupio League of Legends tim Aces High, preimenovan u Beşiktaş OHM, koji sada brani boje kluba u LoL šampionatu turske.

Tu su još i gomila “manjih” timova, poput španske košarkaške ekipe Baskonija, koja je osnovala LoL, Hearthstone, CS: GO, FIFA i NBA2K timove.

Najnoviji evropski fudbalski “džin” koji ulazi u eSports vode jeste legendarni Ajaks iz Holandije. Ajaks je potpisao ugovor sa čuvenim holandskim FIFA igračem, Kun Vejlandom (Koen Weijland) koji je u više navrata (2010, 2011 i 2015) bio najbolje rangirani FIFA igrač.

U zvaničnom obaveštenju na Ajaksovom sajtu, čuveni golman Edvin van der Sar, koji je sada sportski direktor Ajaksa, kaže da je zadovoljan što je Ajaks potpisao sa jednim od najboljih FIFA igrača na svetu.

Van der Sar se osvrnuo i na značaj eSportova u današnje vreme, rekao je da smatra da je važno razumeti njegovu pojavu i da misli da esportovi i sportovi ne samo da mogu da nesmetano postoje jedan pored drugog, već smatra da “tradicionalni i digitalni sportovi mogu da profitiraju od međusobne saradnje i promocije, jer jedno nikako ne isključuje drugo.”

I veliki rival Ajaksa, PSV Ajndhoven, je najavio osnivanje FIFA 17 tima, i to tako što će organizovati veliki turnir na Filips stadionu kada igra bude izašla i da će tim sastaviti od najboljih igrača sa tog turnira.

fc-schalke-lol

Related Articles