World of Tanks Grand Finals 2016. svođenje utisaka

World of Tanks Grand Finals 2016. svođenje utisaka

Svetski šampionat u World of Tanks je završen ovog vikenda u Varšavi, Na’Vi su izašli kao novi vladari scene, bilo je mnogo uzbuđenja i dobrih poteza! Ipak želeo bih da vam dočaram i doživljaj Velikog finala i svih dešavanja oko njega iz malo ličnije perspektive nekoga ko se po prvi put obreo na jednom tako velikom eSports događaju.

2016-04-09 17.28.44

Na početku moram da napravim mali uvod o sebi kako bi neke stvari kasnije iz teksta bile mnogo jasnije. Iako sam se u životu bavio zaista svime i svačime oduvek su računari bili moja glavna strast a uz njih naravno i video igre. Jedna od prvih koja me je prikovala za ekran je bila strategija Panzer General uz koju sam naučio svašta nešto o Drugom svetskom ratu ali i koja me zainteresovala da praktično od tada pratim različite istorijske kanale, dokumentarce i sve što se može naći o toj tematici. S druge strane sam još kao srednjoškolac preko dial-up veze počeo da igram multiplayer Quake 2 na domaćim serverima. Kasnije je došao i Quake 3 koji me je baš dosta dugo držao a posle njega i Counter-Strike kojim sam se ipak samo usputno bavio. U to neko vreme sam zajedno sa ostalima iz ekipe iz KlanRura učestvovao i u organizaciji nekih od većih turnira kod nas, svakako najbitniji među njima je bio i World Cyber Games. Ipak kako su se životne obaveze nizale igre su nekako padale u drugi plan i sve više bivale ostavljene „nekim novim klincima“. Onda se nekako na mala vrata pre par godina u moj život ušunjao World of Tanks koji je objedinjavao dve moje velike strasti – Drugi svetski rat i multiplayer igranje. I korak po korak eto me prošlog vikenda na The Grand Finals u Varšavi, najvećem eSports događaju kome sam ikada prisustvovao!

Sovjetska arhitektura u Varšavi.
Sovjetska arhitektura u Varšavi.

The Grand Finals je održan u Varšavi a Poljska je izabrana iz nekoliko razloga – prvi je svakako veliki broj igrača World of Tanks, populane „siemke“. Drugi je što bi organizacija turnira u Rusiji napravila verovatno veliki problem organizatorima vezano za dovođenje timova iz drugih zemalja, pre svega SAD, vezano za vize i slično dok je Poljska članica EU pa tih problema nema a deluje kao ok kompromisno rešenje. Ovoga puta za mesto održavanja je izabrana najveća sportska dvorana u Varšavi – Torwar hall.

Free to play area gde dolaze posetioci da igraju mini turnire za lepe nagrade.
Free to play area gde dolaze posetioci da igraju mini turnire za lepe nagrade.

Propratni sadržaji

Čim smo došli do Torwar hale sačekalo nas je lepo iznenađenje – ispred dvorane su bili parkirani pravi M4 Sherman i T 34-85 tenkovi! Na njima su bili „tenkisti“, odnosno osobe koje su najverovatnije samo glumci angažovani da uveseljavaju publiku a ne pravi vojnici. Ipak drugog dana se otvorila šansa da se popnem na tenkove što sam oberučke prihvatio. Zapravo mislim da to nije bio deo programa, jer nisu postojale nikakve merdevine niti stepenice, nego su prosto ljudi u tenkovima pustili posetioce da se malo zabave. Uf, ala je onaj Sherman visok… Mnogo lakše izgleda kada gledate klinca od 15ak godina kako se lako penje uz tenk. Još sam prilikom doskoka s tenka uspeo da iščašim rame, ali vredelo je!

Popeo sam se na Shermana, nije bilo lako.
Popeo sam se na Shermana, nije bilo lako.

 

За Родину!
За Родину!

T 34-85 je ipak mnogo niži i na njega je mnogo lakše se popeti pa sam čak i s povređenim ramenom to uspeo kao od šale. Mada je ekipa vojnika na ruskom tenku tradicionalno bila mnogo zabavnija – u jednom momentu se jedan od njih obesio o cev topa a onda ga je komandir prošetao levo desno sve dok ga bukvalno nije zalepio za zadnji deo tenka kada je kupolu pomerio malo previše. Ipak osnovni cilj je u potpunosti ispunjen, publika je bila oduševljena!

Ludorije sa cevkom T 34-85
Ludorije sa cevkom T 34-85

Prilikom ulaska u halu su svi posetioci dobijali različite navijačke rekvizite a najinteresantniji je bila bela gumena narukvica koja ima LED diode koje svetle belo, plavo ili crveno. Kada uđete u arenu u određenim trenucima, na primer kada pobedi plavi tim organizatori bi uključili svima u dvorani plavo trepćuće svetlo na narukvicama što pravi potpunu ekstazu u gledalištu.

Plavi tim je pobedio, narukvice svetle svima!
Plavi tim je pobedio, narukvice svetle svima!

U hodnicima hale se nalaze i dodatni sadržaji kao što je zona za igranje World of Tanks na PlayStation 4 konzoli ili igranje besplatnog sporednog mini turnira gde se dobijaju nagrade kao što su majice ili druge WoT stvarčice. Posebna novina je bila i praćenje World of Tanks mečeva u virtuelnoj realnosti što sam s uživanjem isprobao. Koliko je takva opcija realna u bliskoj budućnosti još uvek ne znam ali je svakako interesantno probati jer ste zaista kao na tenku. Možete da birate između moda slobodne kamere ili da ste standardno fiksirani za neko vozilo. Na kraju tu je i World of Tanks prodavnica u kojoj možete kupiti majice, dukseve, razne priveske, ali i ozbiljnu Razer WoT opremu kao što je Deathadder miš, Kraken slušalice ili Goliath podloga. Konačno prodaju se i makete tenkova a ja prosto nisam odoleo da ne kupim Tigra u razmeri 1:35.

U prodavnici možete kupiti najnoviju brendiranu Razer opremu za igranje.
U prodavnici možete kupiti najnoviju brendiranu Razer opremu za igranje.

Timovi

Poučen iskustvom domaćih turnira i manjih događaja uvek sam smatrao kako se može zezati sa igračima, sesti opušteno i proćaskati o prethodnom meču i slično. U tom smislu je tamo sve drugačije nego kod nas, jednostavno rečeno ovde su timovi profesionalni esportisti i tako se svi prema njima i odnose. U deo gde su timovi smešteni u areni čak ni kao novinar ne možete slobodno ući osim ako nemate tačno zakazan intervju sa konkretnim timom u tačno određeno vreme. Čak ni tada vas obezbeđenje neće pustiti dok po vas ne dođe neko od organizatora iz Wargaminga. Svaki tim ima svoju kancelariju za odmor i pripreme za mečeve dok se intervjui obavljaju u hodniku gde postoje prostori za te stvari. Sve u svemu utisak je da ste na jako ozbiljnom i organizovanom turniru.

Dmitry "SL1DE" Frishman jedan od najboljih igrača šampiona Na'Vi
Dmitry “SL1DE” Frishman jedan od najboljih igrača šampiona Na’Vi

Trenutno su svakako najjači timovi iz regiona Zajednice nezavisnih država kako se to formalno zove, a mi to kolokvijalno zovemo Rusija iako taj region obuhvata i Belorusiju, Ukrajinu, Moldaviju i još neke zemlje koje daju neke od najboljih igrača. Azijski timovi jesu puno napredovali ali su daleko od toga da mogu da pariraju najjačima na način na koji to rade u drugim video igrama. Severnoamerički timovi prosto imaju još prostora za napredak ali ruku na srce su oni imali i hendikep da je kod njih liga igrana po drugim pravilima u odnosu na ostale regione što je bila dosta čudna odluka. Jedini koji iole mogu da pariraju Rusima su timovi iz Evropskog regiona među kojima je i Kazna Kru. I još jednom napomena da je Kazna Kru sada mnogo više internacionalni tim nego kada su počinjali kao ekipa iz Srbije, praktično trenutno imaju samo jednog igrača iz Srbije u stalnoj postavci, a imaju najširi raspon nacionalnosti od svih timova. Ipak, s obzirom da su potekli odavde logično je da smo svi mi odavde podržavali upravo ovaj tim. Ne treba zaboraviti ipak i da imaju puno navijača širom Evrope, uključujući i Poljsku.

Pune tribine ludih navijača.
Pune tribine ludih navijača.

Arena

Prvo što čovek primeti kada uđe u halu jeste ogromna bina na kojoj se nalaze učesnici oko kojih su ekrani sa različitm prikazima. I neverovatno je koliko su truda uložili u to da ti ekrani budu ne samo lepi nego i jako funkcionalni – na gornjem delu je ukupan health oba tima, iza svakog od igrača je tokom meča tenk koji vozi a koji biva uništen kada se to desi i u borbi, a pozadina prikazuje mapu na kojoj se trenutno igra u kombinaciji s logotipovima timova. Naravno cela bina promeni boju u plavu ili crvenu kada se završi partija zavisno od pobednika što u kombinaciji sa svetlećim narukvicama daje fenomenalan utisak u celoj hali. Mala zamerka je što su ekrani na kojima se prati sam meč sa strane ali je to iz razloga što su organizatori želeli da sami timovi budu u fokusu.

Glavna bina tokom trajanja meča. Obratite pažnju da je prvi tenk Hellraisersa već "polomljen".
Glavna bina tokom trajanja meča. Obratite pažnju da je prvi tenk Hellraisersa već “polomljen”.

Ispod velikih ekrana se nalaze i komentatori, jedna ekipa za engleski jezik, druga za ruski i to ide direktno na prenos uživo. Jedan od komentatora na engleskom jeziku je naš i Still_mojo nekadašnji igrač i komandant klana Kazna Kru a sada već drugu godinu zvanični Wargaming komentator mečeva.

Kabina za komentatore i Still_mojo koji komentariše meč.
Kabina za komentatore i Still_mojo koji komentariše meč.

U samoj hali se program odvija na engleskom jeziku ali postoje i takoreći animatori koji rade direktnu interakciju s publikom, naravno na poljskom pošto je većina publike lokalna. Ima tu bacanja nagrada u tribine, pravljenja meksičkih talasa, skandiranja imena timova i praktično svega što možete videti i na standardnim sportskim događajima za koje je ova hala i pravljena.

Šampioni od prošle godine su u arenu došli helikopterom!
Šampioni od prošle godine su u arenu došli helikopterom!

Novi format bitaka

Do ove sezone su se eSport borbe u World of Tanks vodile sa maksimalno Tier VIII tenkovima i tu su vozila bila poprilično šablonska – IS-3, T32, T-54 laki i tako dalje, ukupno se koristilo možda do desetak različitih tipova vozila. Wargaming je uveo promenu od ove sezone i doneo korišćenje Tier X tenkova gde je maksimalni tier svih 7 učesnika u timu 68, dakle mora se igrati sa 5 Tier X tenkova i 2 Tier IX ili sa 6 Tier X i jednim Tier VIII tenkom. Ovo je dovelo do dramatične promene jer je izbor vozila i porastao i raznolikost u mečevima je postala mnogostruko veća. Treba imati u vidu da najbolji timovi dosta koriste tenkove koji u nasumičnim bitkama nisu previše popularni, na primer kineski 113 važi za dosta loš model u randomu ali se ovde koristi obilato. Razlozi su jasni – veliki damage per minute, sa gold granatama koje se isključivo koriste probija skoro sve, dosta je mobilan za teški tenk i ima tvrdu kupolu. Nasuprot tome recimo T110E5 koji je sada poprilično jak u nasumičnim susretima je relativno malo zastupljen, obično po jedan na Himelsdorff mapi. Ima tu i dosta specifičnih vozila kao što su Fv 215b 183 (odličan oneshot na AMX 50b u jednom momentu), T 57 Heavy, Centurion Action X, M40/43 artiljerija ili čak i Rhm.-Borsig Waffenträger. Igračima su samim tim na raspolaganju mnogo različitije taktike sa različitim vozilima što borbe čini interesantnijim. Broj različitih tenkova koji su se sada koristili u odnosu na prošlo finale je skoro četiri puta veći!

Ekran na kome se zapravo prati meč u areni.
Ekran na kome se zapravo prati meč u areni.

Mečevi

Kada krene neki zvanični meč na glavnoj bini kreće lajt šou, voditelj najavljuje timove, na bimovima se predstavljaju kratkim video klipovima a onda se uključuju komentatori koji daju stručne analize njihovih dosadašnjih rezultata. Naravno na početku takmičenja po grupama je sve to i dalje relativno mirno, ali kako se situacija razvijala tenzije su bile sve veće da bi se na kraju došlo do potpunog usijanja u finalnom duelu.

Maxim "Inspirer" Mazein - čovek koji je odlučio finalni meč.
Maxim “Inspirer” Mazein – pehar drži čovek koji je odlučio finalni meč.

Takmičenje po grupama je obeležila dominacija ruskih i evropskih timova nad američkim i azijskim. Mi smo pomno pratili Kazna Kru koji su prvi meč izgubili od Tornado Rox tako što je u neverovatnom susretu njihovog 113 i protivničkog TVP 50/51 Škoda zbog manjeg random (RNG) faktora ostala na 27 HP i svojim autoloader topom uspela da finišira Kanzin tenk. Ipak kasnije su pobedili severnoamerički Eclipe i plasirali se kao drugi u grupi što ih je nažalost u četvrtfinalu vodilo direktno na Na’Vi, pobednike celog događaja. Moramo priznati da nisu imali sreće u žrebu jer i da su dobili prvi meč bi išli na Hellraisers, druge finaliste koji su vrlo tesno izgubili od Na’Vi. Sve u svemu Kazna Kru je u četvrtfinalu savladana sa 5:0 ali rezultat ne odslikava pravo stanje stvari jer je u nekoliko momenata Kazna imala incijativu i prevlast na mapi ali su Na’Vi uvek uspevali da se vrate u rundu.

Kazna Kru izlaze na binu protiv Na'Vi, ako ništa sve pohvale za stajling!
Kazna Kru izlaze na binu protiv Na’Vi, ako ništa sve pohvale za stajling!

Dakle prosto na ovom prvenstvu su timovi iz ruskog regiona dominirali što je očigledno kada se pogleda da su tri od četiri tima u polufinalu bili upravo odavde a treći je Wombats on Tanks koji je ove godine igrao u EU takmičenju ali će od sledeće biti prebačen u CIS (Zajednica nezavisnih država, Rusija i bivše SSSR republike). Tako da je očigledno da ruski i srodni timovi trenutno dominiraju ovom igrom, prosto su za koplje ispred svih ostalih. Naravno ostaje da vidimo da li pre svega evropski timovi mogu da ih sustignu do sledeće godine.

Maksimalna koncentracija!
Maksimalna koncentracija!

Rusko finale se završilo pobedom Na’Vi u spektakularnom obrtu o čemu možete pročitati u posebnom članku.

U iščekivanju novih okršaja u World of Tanks

Iskren da budem na momente sam se na ovom Grand Finals događaju na momente osećao kao dete u poslastičarnici – sve bih voleo da vidim i da probam a događaj traje samo dva dana i to prosto nije moguće! Posebno sam prijatno bio iznenađen činjenicom da je pogotovu u subotu bilo dosta porodičnih posetilaca, pretpostavljam očevi su dovodili celu familiju uključujući i baš malu decu, čak sam video i dve majke s bebama u kolicima. Naravno većina publike su bili tinejdžeri ali je intereantno primetiti kako World of tanks privlači i dosta stariju publiku koja opet tu strast prenosi na mlađe naraštaje. A mlađi znaju da koriste i tehnologije koje im omogućavaju uživo gledanje mečeva preko Twitcha pa smo bili svedoci da su Twitch kanali na različitim jezicima uživo imali više desetina hiljada gledalaca.

Mora se čestitati i na izboru hostesa.
Mora se čestitati i na izboru hostesa.

Meni samo ostaje da se nadam da će se eSports komponenta World of Tanks dalje razvijati i da ću ponovo imati priliku da prisustvujem jednom ovakvom događaju jer je utisak prosto neponovljiv!

Za kraj uspeli smo da uhvatimo momenat kada je Sherman napuštao lokaciju ali je imao problem sa gospođom koja je nepropisno parkirala automobil na put tenku.

Related Articles